Laatste update 26 maart 2016, 22:22
15

Amerikaans hof draait klimaatbeleid Obama de nek om

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft een einde gemaakt aan het ambitieuze klimaatbeleid van Barack Obama. De president wilde met zijn plan de CO2-uitstoot door Amerikaanse energiecentrales flink beperken. Het hof wil daar niets van weten. Dat meldt de NOS woensdag.

Met het zogeheten Clean Power Plan, het belangrijkste onderdeel van het klimaatplan, wilde Obama de strijd met klimaatverandering aangaan. De Verenigde Staten is samen met China de grootste vervuiler ter wereld en daar moest volgens Obama maar eens een einde aan komen. In augustus presenteerde Obama zijn plan met de woorden: ‘We mogen het probleem niet steeds doorschuiven naar de volgende generaties’.

27 staten en meerdere grote bedrijven die afhankelijk zijn van de winning van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas, maakten ernstig bezwaar. Volgens hen gaat de federale overheid ook niet over de winning van die grondstoffen en ook willen ze geen dure aanpassingen maken, zolang niet zeker is of er überhaupt een nieuwe wet komt. Het hooggerechtshof heeft de staten en bedrijven nu in het gelijk gesteld: vier van de vijf rechters veegden het Climate Power Plan van tafel.

Reden voor een feestje bij de Republikeinse partij, hoewel het volgens sommige republikeinen nog niet ver genoeg gaat en zou eigenlijk het hele klimaatplan van tafel moeten. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zei na de uitspraak: ‘Als president Obama zijn zin krijgt, dan gaan alle kolenmijnen naar de verdoemenis. Bovendien worden Amerikanen dan opgezadeld met hogere energieprijzen.’

In het Witte Huis begrijpt men de uitspraak van het hof niet. Volgens een woordvoerder is het plan juridisch goed onderbouwd en is er geen reden voor angst bij de betrokken staten en bedrijven. In het plan is immers een omschakelperiode opgenomen met minimale financiële risico’s. Men is dan ook optimistisch dat dit nog niet het definitieve einde van het plan is: ‘Het is voor het beleid van president Obama een terugslag, maar uiteindelijk zal het CO2-plan doorgaan.’

Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (15)