28

Amerikaanse atheïstische blogger vermoord in Bangladesh

Avijit Roy sprak zich uit tegen religieus radicalisme ...  Hierom werd hij bedreigd

Avijit Roy en zijn vrouw Rafida Ahmed werden uit de riksja gesleurd waarmee zij van een boekenbeurs aan de Universiteit van Dhaka kwamen. Op de stoep werden zij meerdere malen gestoken met machetes. Roy overleed onderweg naar het ziekenhuis, zijn vrouw werd ernstig verwond. De familie denkt dat islamisten achter de aanval zitten. Roy, die een atheïstisch blog in de Bengaalse taal schreef, werd vaker bedreigd door islamisten.

Roy, Amerikaans staatsburger en ook woonachtig in de VS, was oprichter van het blog Mukto-Mona (Free-mind) waar hij in het Bengaals schreef over wetenschap en zich uitsprak tegen religieus extremisme.

The Guardian schrijft:

Radicale islamitische groeperingen eisen al langer de publieke executie van etheistische  bloggers en zochten nieuwe wetten om daarmee kritiek op de islam te bestrijden.

In 2013 werd de atheïstische blogger Ahmed Rajib Haider om het leven gebracht met messteken door aanhangers van een kleine islamitische militante groepering. Sinds 2004 zijn er vier schrijvers op wie een aanslag is gepleegd in Bangladesh. Roy ontving bedreigingen via sociale media en e-mail, aldus zijn vader.

Een blogger en vriend van Roy, Baki Billah, weet ook van de bedreigingen. Volgens hem richtte Roy zijn pijlen niet alleen op islamitische radicalen maar evengoed tegen op fanatici van andere religies. “Hij was een vrijdenker”, aldus Billah.

Protesten 

Na de dood van blogger Haider in 2013 werden meerdere protesten door radicale islamitische groeperingen georganiseerd die opriepen tot executie van atheïstische bloggers. De regering haalde enkele websites uit de lucht die ‘godslastering’ zouden bevatten en arresteerde zelfs sommige bloggers. Zo’n 90 procent van de 160 miljoen inwoners van Bangladesh is moslim, maar de regering is seculier.

De politie onderzoekt de zaak en laat nog niets los over de mogelijke daders.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)