122

Amerikaanse christelijke terreurgroep opgerold

Rechtse militie wilde agenten doden om opstand te ontketenen

In vier staten in het midwesten van de Verenigde Staten hebben de autoriteiten de jacht geopend op leden van een gewapende christelijke terreurgroep die aanslagen voorbereidde.


Acht verdachten werden dit weekend opgepakt, een negende voortvluchtige, een 21-jarige zoon van de leider gaf zich vandaag over. De zogeheten Hutaree-militie was al twee jaar in training en wilde een agent vermoorden om vervolgens bij diens begrafenis een bom tot ontploffing te brengen. Daarna zou een landelijke gewapende opstand moeten losbreken tegen de regering.

Hutaree betekent in het eigen jargon van de groep ‘christelijke strijder’. Op de website van de groep wordt ook verwezen naar christelijke groeperingen als ‘De Stem der Martelaren’.  Op een videoclip is onder meer te zien hoe de groep een vlag van de Verenigde Naties verbrandt. Javier Solana, secretaris-generaal van de Europese Raad wordt als de antichrist afgeschilderd.

Het aantal extreemrechtse, christelijke groeperingen die de overheid als vijand zien is de laatste tijd enorm toegenomen.  Volgens onderzoekers zouden er nu 512 van dergelijke anti-overheidsgroeperingen actief zijn. In 2008 waren dat er nog 149, meldt Reuters.

New York Times: Militia Charged With Plotting to Murder Officers

Reportage van VBS.TV over anti-overheidsmilities: 2nd Revolutionary War

Geef een reactie

Laatste reacties (122)