21

‘Amerikaanse democratie is gehackt’

Al Gore over de extreme invloed van kapitaal op het politieke proces: het maakt iedere hervorming onmogelijk

Het Amerikaanse politieke proces is gehackt. Dat stelt de Amerikaanse voormalig vice-president Al Gore. De invloed van geldstromen is groter dan ooit. Het gemiddelde Amerikaanse parlementslid is maar liefst vijf uur per dag kwijt aan het werven van sponsors.


De woorden van Al Gore liegen er niet om: “Het Amerikaanse politieke systeem is een totale ramp. Onze democratie is gehackt. Het land is totaal compleet verlamd. Gekneveld. En op een schaal die zal leiden tot tallozen doden in de toekomst. Waarom? De invloed van geld. Het gemiddelde lid van het Huis (van Afgevaardigden, de Amerikaanse Twede Kamer, red) en Senaat moet vijf uur per dag bij rijke mensen om geld bedelen. Bedelen bij rijke belangengroepen om geld!” En zo verduidelijkte Gore, zij geven niets voor niets.

Als voorbeeld van waar die politieke houdgreep toe leidt noemde Gore het totale gebrek aan maatregelen op het gebied van de klimaatcrisis. De grootste co2-vervuilers die de atmosfeer als een open riool gebruiken weten zich voortdurend te verzekeren van politieke steun tegen ieder voorstel dat hun directe belangen bedreigt.

Gore haalde in 2000 meer stemmen dan Bush maar na problemen met het tellen van de stemmen wees het sterk gepolitiseerde Hooggerechtshof Bush als winnaar. Volgens velen is Gore daarmee van de overwinning beroofd. Bush is een exponent van een politicus die de belangen van oliebaronnen verdedigt, dezelfde machtige groep die aanpak van de klimaatcrisis tegenwerkt.

Politico: Al Gore: ‘Our democracy has been hacked’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)