70

Amerikaanse denktank Ayaan ontslaat blogger na kritiek op Republikeinen

Medewerker bekritiseerde halsstarrige houding

Het American Enterprise Institute waar Ayaan Hirsi Ali aan verbonden is heeft per direct een vooraanstaand medewerker ontslagen wegens een onwelgevallige mening.

David Frum had het gewaagd op zijn populaire blog op te merken dat de doorvoering van Obama’s gezondheidsplan het Waterloo van de Republikeinen vormt. De conservatieve journalist Frum, die onder meer speechschrijver was van president George W. Bush, bekritiseerde de halsstarrige houding van de partij. Hij stelde dat de weigering van de Republikeinen om de afgelopen maanden überhaupt over het gezondheidsplan mee te willen denken desastreus heeft uitgepakt voor rechts. Bij samenwerking hadden er tenminste nog wijzigingen in de wet aangebracht kunnen worden, aldus Frum. Hij noemde de zege van Obama de grootste nederlaag voor de Republikeinen sinds de jaren zestig.

De opinie-redactie van de rechtse Wall Street Journal opende meteen de aanval op Frum. Hij werd onder meer beschuldigd van nestbevuiling. Frum heeft in het verleden eerder kritiek geuit op conservatieve ijzervreters als voormalig vice-presidentkandidaat Sarah Palin en presentator Rush Limbaugh.

Vier dagen later kon Frum z’n biezen pakken bij het instituut dat voortdurend anderen de les leest over vrijheid van meningsuiting. In zijn korte afscheidsbrief spreekt hij van een ‘abrupt en onverwacht’ einde van zijn dienstbetrekking. Het enige dat hem gegund lijkt is een paar dagen uitstel om zijn bureau leeg te ruimen.

Vooraanstaand conservatief criticus Bruce Bartlett schrijft dat medewerkers van het American Enterprise Institute die het eens waren met Obama’s gezondheidsplan een spreekverbod opgelegd kregen. 

Ayaan Hirsi Ali is in dienst van de conservatieve denktank. Heeft een Nederlandse journalist haar de afgelopen dagen gevraagd hoe zij over de uiterst actuele kwestie van het gezondheidsplan van Obama denkt?

CBS: GOP Commentator David Frum Loses Job After Criticizing Party
Lees ook bij Wij Blijven Hier: Wiens brood Hirsi Ali eet
Maarten van Rossem: Neem Ayaan niet meer serieus

Mis niets, volg Joop op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (70)