12

Amerikaanse denktank wil corruptie Congres aanpakken

Congresleden kunnen op de aandelenmarkt handelen met voorkennis omdat ze zelf die wetten schreven

In Amerika is geen enkel Congreslid te vinden die last heeft van de crisis. Uit onderzoek blijkt ook dat de meesten met flink gevulde zakken Washington verlaten en dat die rijkdom niet alleen te verklaren is op grond van hun salaris van 174.000 dollar per jaar (116.000 euro). Onderzoeker Peter Schweizer van het Hoover Instituut, een conservatieve denktank, vindt het niet langer kunnen dat Congresleden de aandelenmarkt op kunnen. Ze beschikken vanuit hun positie over geheime informatie waarmee ze de markt kunnen bespelen en die mogelijkheid blijken ze veelvuldig te benutten.


In het CBS programma 60 Minutes zegt Schweizer dat Congresleden allerlei voordelen hebben die hen erg rijk kunnen maken.

Het is niet illegaal, maar ik denk dat het zeer onethisch is. Ik vind het zelfs zeer beledigend en verkeerd. Ze hebben toegang tot geheime informatie die de aandelenprijzen kunnen beïnvloeden. Handel met voorkennis is crimineel, vraag dat maar aan hedgefondsdirecteur Raj Rajaratnam.

Rajaratnam kreeg onlangs 11 jaar gevangenisstraf omdat hij gehandeld zou hebben met voorkennis. Congresleden zijn gevrijwaard van die regel omdat ze als beleidsmakers geen zakelijk belang hebben. Schweizer noemt het ‘soft corruptie’ binnen het Congres aangezien het de Congresleden zelf zijn die deze wetten schrijven en daar ook flink van blijken te profiteren.

Schweizer geeft een voorbeeld van een Congreslid die in de gezondheidszorg commissie zit. “Daar hoort hij voorbeeld dat Medicare een bepaalt medicijn niet zal vergoeden. Dat is informatie waarmee hij de markt kan bespelen.”

Een andere voorbeeld geeft hij aan de hand van het moment waarop de crisis uitbrak in 2008. Net voor de inslag hielden Hank Paulson (Minister van Financiën) en Ben Bernanke (Voorzitter van de centrale bank) nauw contact met Congresleden over de gang van zaken. Tijdens die bijeenkomsten moesten leden hun mobiele telefoons en Blackberries inleveren zodat ze geen informatie naar buiten konden brengen. Een dag na afloop van die vergadering kocht Spencer Bachus, Congreslid van Alabama, direct aandelenopties op basis van de briefing die hij van de Fed-voorzitter van de minister van Financiën. Bachus weigerde met Schweizer in gesprek te gaan over de gebeurtenis.

Congress: Trading stock on inside information?

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)