20

Amerikaanse diplomaat: ‘Fuck the EU’

Bandopname afgeluisterd gesprek tussen Amerikaanse diplomaten over de EU-bemoeienis met Oekraïne beland op YouTube

Op YouTube is een opname gepubliceerd van een vermeend telefoongesprek tussen de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Victoria Nuland en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt. Nuland – als zij het inderdaad is op de bandopname – geeft in het gesprek in niet mis te verstane bewoordingen af op het EU-voorstel om oppositieleider Arseniy Yatsenyuk de nieuwe premier van Oekraine te maken en de voormalig bokskampioen Vitaly Klitschko vicepremier.


Volgens Nuland kunnen Yatsenyuk en Klitschko niet door een deur en gaat dat ‘gewoon niet werken’. Ze toont zich echter wel verheugd over het voorstel van Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon om de voormalig Nederlandse ambassadeur Robert Serry aan te stellen als zijn vertegenwoordiger in Oekraïne, waar demonstranten al maanden dagelijks in conflict zijn met de politie:

Dat zou geweldig zijn om deze situatie aan elkaar te lijmen en de VN te laten helpen, en weet je… Fuck the EU.

Het Witte Huis wilde de authenticiteit van de opname ontkennen noch bevestigen, maar noemt het feit dat de YouTubeclip door de Russische regering werd getwitterd een teken van mogelijke Russische betrokkenheid

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (20)