45

Amerikaanse ex-soldaat aangeklaagd voor vechten tegen Assad

Harroun wordt beschuldigd van samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens buiten de VS

De Amerikaanse soldaat Eric Harroun wordt in Amerika aangeklaagd omdat hij in Syrië vocht tegen het regeringsleger. Hij zou zich hebben aangesloten bij de terreurgroep al-Nusra die is gelieerd aan al-Qaida.


Harroun is door al-Nusra getraind in het gebruik van raketwerpers. Ook heeft hij meegedaan aan diverse aanvallen. Op sociale media is hij te zien op foto’s met een raketwerpers. Ook verscheen deze video-opname waarin hij zegt:

Bashar al-Assad, je dagen zijn geteld…Waar je ook gaat, we zullen je vinden en vermoorden.

Wanneer Harroun wordt veroordeeld kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen. Woensdag werd hij op het vliegveld van Washington gearresteerd. Hij wordt specifiek beschuldigd van ‘samenzwering voor het gebruik van massavernietigingswapens buiten de VS’, een wet die geldt voor alle Amerikaanse burgers overal ter wereld.

De Amerikaanse soldaat werd in maart geïnterviewd door de FBI. In de drie vrijwillige interviews op het consulaat in Instanbul vertelde hij dat hij in eerste instantie meevocht met de Free Syrian Army. Later gaf hij ook toe mee te vechten met al-Nusra nadat de twee legers gezamenlijk een kamp van het Syrische leger onder vuur hadden genomen.

In een interview afgelopen woensdag zegt Harroun dat hij wist dat al-Nusra door de VS als een terroristische organisatie wordt gezien. Daarin vertelt hij ook dat veel al-Nusra soldaten aan hem vroegen waarom Amerika hen hebben ‘ontworpen’ als terroristen.

BBC: US ex-soldier ‘fought in Syria with terror group’

NOS: Ex-militair VS nu terrorist in Syrië

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)