Laatste update 21:10
69

Amerikaanse regering bedreigt rechters Haags internationaal strafhof

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, heeft in een speech harde dreigementen geuit tegen rechters van het internationaal strafhof ICC dat in Den Haag is gevestigd. De dreigementen zijn bedoeld om voor elkaar te krijgen dat het hof een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden begaan door Amerikaanse militairen staakt. Hij uitte de dreigende taal in een speech voor een conservatieve organisatie, de Federalist Society.

Als het hof het onderzoek doorzet dan zal de regering Trump overwegen om rechters en aanklagers de toegang tot de VS te ontzeggen. Daarnaast zal er beslag gelegd worden op eventuele financiële tegoeden die ze in de VS hebben. En tot slot zullen ze mogelijk in de VS vervolgd gaan worden.

Het ICC werd in 2002 in het leven geroepen en is het eerste permanente gerechtshof gericht op het vervolgen van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. De juridische instantie wordt door meer dan 120 landen erkend maar niet door de VS, Rusland en China.

Bolton noemt het hof een aanslag op de grondrechten van de Amerikaanse bevolking en de soevereiniteit van de VS. Al onder president Bush weigerde de Amerikaanse regering mee te werken aan het hof. Toen werd even gedreigd eventuele gearresteerde Amerikaanse verdachten met een militaire actie uit Den Haag te bevrijden. Daartoe werd een speciale weet ontworpen maar de VS ontkende later dat een invasie in Nederland aan de orde zou zijn.

Het Laatste Nieuws citeert Bolton:

“Vandaag, aan de vooravond van 11 september” en de herdenking van de aanslagen van 2001 die de operatie in Afghanistan hebben uitgelokt, “wil ik een duidelijke en niet mis te verstane boodschap brengen van de president van de Verenigde Staten: de VS zullen alle nodige middelen aanwenden om onze landgenoten en hen van onze bondgenoten te beschermen tegen onterechte vervolgingen vanwege dit illegitiem hof”, zei de aartsconservatieve veiligheidsadviseur van Trump. “Wij zullen niet samenwerken met het Internationaal Strafhof, wij zullen geen assistentie verlenen, we zullen geen deel uitmaken van het Internatoinaal Strafhof. Wij zullen het Internationaal Strafhof zijn mooie dood laten sterven”, want “voor ons is het Internationaal Strafhof reeds dood”, aldus Bolton.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)