65

Amerikaanse synagoge doelwit antisemitische terrorist

Bij een aanslag op een synagoge in Californië is een vrouw gedood en raakten nog eens drie mensen gewond, waaronder de rabbijn en een 8-jarig meisjes. Dat meldt persbureau AP. De 19-jarige dader is opgepakt. Hij zou online een antisemitisch manifest hebben achtergelaten waarin hij onder meer schreef ‘joden te haten vanwege hun rol in het cultureel-marxisme’.

Zaterdag betrad de 19-jarige terrorist John Earnest de synagoge in Poway, even ten noorden van San Diego, waar de laatste dag van het joodse Paasfeest werd gevierd. Daar opende hij het vuur met een automatisch geweer. De vermoorde vrouw zou om het leven zijn gekomen toen zij zich voor de rabbijn wilde werpen.

Dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen, zou te wijten zijn aan het geweer van Earnest dat haperde. Hij vluchtte en werd daarbij beschoten door een politieagent buiten dienst die aan het werk was als beveiliger. De agent miste Earnest, maar raakte wel zijn auto. Op de snelweg werd hij door politieagenten staande gehouden, waarop de terrorist zich direct overgaf.

In het manifest dat werd gevonden en dat een dag voor de aanslag al online was gezet, laat de dader zich veelvuldig antisemitisch en racistisch uit, waarbij hij veel uit de Bijbel citeert. De terrorist bekent in het manifest ook vorige maand brand te hebben gesticht bij een moskee in het Californische Escondido. Daar werd destijds ook graffiti aangetroffen die verwijst naar de terreuraanslagen op moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Bij die aanslag vielen geen gewonden. In het manifest is Earnest vol lof over de aanslagen in Christchurch, en over die op de synagoge in Pittsburgh, precies zes maanden geleden.

Bron: Politico

Geef een reactie

Laatste reacties (65)