25

Amerikaanse veiligheidsadviseur was voorzitter beruchte islamofobe denktank

De nieuwe Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton was tot aan zijn aanstelling in de regering-Trump voorzitter van het Gatestone Instituut, een uiterst rechtse en islamofobe “denktank” die fungeert als echokamer voor Russische propaganda. Dat ontdekte het Amerikaanse NBC News. De National Security Council (NSC), de Amerikaanse adviesraad op het terrein van buitenlands beleid en veiligheid, doet onderzoek naar Boltons betrokkenheid bij Gatestone.

Publicisten betrokken bij Gatestone, zoals de beruchte islamofobe Pamela Geller en ook PVV-leider Geert Wilders, verschijnen geregeld in de Russische media, waaronder ook bij het nepnieuws verspreidende Russia Today of het door de Russische overheid gecontroleerde Sputnik. In die bijdragen, maar ook in de vele artikelen op de eigen site, wordt steevast gewaarschuwd voor de “islamisering” van de Westerse wereld en zelfs voor een “witte genocide” als gevolg van massa-immigratie. Vorige maand verscheen Geert Wilders in een uitzending van Russia Today om “sterke leider” Vladimir Poetin te bejubelen.

John Bolton blijkt nu van 2013 tot vorige maand aan het hoofd van Gatestone te hebben gestaan. Onder zijn voorzitterschap werden vele misleidende artikelen gepubliceerd, stukken die soms rechtstreeks afkomstig waren van bekende Russische trollen, andere keren grif verspreid en verder opgeblazen werden door Russische trollen. Voorbeelden daarvan zijn berichten over hoe in Duitsland woningen door de staat werden geconfisqueerd om aan migranten te geven, over oorlogvoerende “moslimslegers” in het Franse Marseille, of over hoe Somalische immigranten Zweden veranderen in “verkrachtingshoofdstad van het Westen”.

‘Gatestone is een cruciale spil in de hele islamofobie-industrie op het internet’, waarschuwt Ibrahim Hooper, woordvoerder van burgerrechtenorganisatie Council on American-Islamic Relations. Ook zegt hij dat Boltons betrokkenheid bij Gatestone, ‘in combinatie met een van de meest machtige posities op de planeet’ zeer verontrustend is.

Die mening deelt ook Alina Polyakova, verbonden aan de vooraanstaande denktank op het gebied van beleidsvorming Brookings Institution. Polyakova, gespecialiseerd in extreemrechts populisme en campagnes gebaseerd op nepnieuws in de Europese Unie zegt ‘verrast’ te zijn door de onthulling van NBC. Zij omschrijft Gatestone als een medium verantwoordelijk ‘voor het publiceren van berichten die duidelijk anti-immigranten, anti-moslims zijn en voor het verspreiden van Russische propaganda’.

Hoewel Bolton zelf ook publiceerde op het platform, lijkt het er vooralsnog niet op dat hij zelf ook anti-moslim en anti-immigranten artikelen heeft geschreven. Bolton zelf lijkt zich vooral te hebben gericht op zijn eigen stokpaardjes, namelijk het regime in Iran. Eerder deze week toonde presentator John Oliver al beelden van Bolton die in een zaal vol Iraanse dissidenten opriep tot een Amerikaanse omverwerping van het regime in Teheran.

Een juridisch team van het Witte Huis doet namens het NSC, waar Bolton in zijn huidige functie onder valt, onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling. Ook zijn betrokkenheid bij Gatestone wordt daarbij onder de loep genomen. Het NSC heeft in een reactie aan NBC laten weten niet inhoudelijk op de zaak in te gaan, maar bevestigt wel dat er een onderzoek loopt en dat Bolton daarvan op de hoogte is.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (25)