35

Amerikaanse wapenlobby zoekt dekking

Grootste belangenorganisatie voor wapenrecht schorst activiteiten op social media ... Medewerkers FOX krijgen spreekverbod ... Eigenaar wapenwinkel biedt docenten korting aan

Het is opvallend stil rondom de machtige Amerikaanse wapenlobby. Op de social media hebben belangenorganisaties hun activiteiten geschorst na de schietpartij van afgelopen week in Newtown, waarbij 20 kinderen en 6 volwassenen vermoord werken door de 20-jarige Adam Lanza.

The National Rifle Association (NRA), een belangenorganisatie die zich inzet voor het recht om in de VS wapens te mogen dragen, kondigde vorige week nog trots op Twitter aan dat het 1,7 miljoen likes op Facebook heeft. Momenteel zijn ze onbereikbaar voor commentaar.

Ook medewerkers van Tv-station FOX hebben een spreekverbod opgelegd gekregen. De eigenaar Rupert Murdoch is een uitgesproken voorstander van het recht om wapens te mogen dragen. In zijn Tv-programma’s vinden er vaak heftige discussies plaats, waarin er vaak wordt gepleit voor méér wapens. Hij dringt er nu wel op aan dat het beleid aangescherpt moet worden.

Maar niet iedereen lijkt zich wat aan te trekken van de gevoeligheid van het debat. Zo biedt de wapenwinkeleigenaar uit Texas Crocket Keller docenten korting aan als ze bij hem een wapen komen kopen. Volgens Keller is dit incident juist het bewijs dat iedereen zich met een wapen zou moeten kunnen beschermen tegen geweld.

Volgens Keller kunnen mensen met een wapen op zak zich ook beschermen in situaties waarin de politie niet aanwezig is. Het terugbrengen van wapens zal niets oplossen, zegt hij. Net als sommige conservatieve politici zoekt Keller in de opkomende atheïstische bewegingen een verklaring voor het geweld: ‘God is uit onze cultuur gehaald. De huidige generatie kan goed niet van kwaad onderscheiden. Toen ik jong was, bidden we regelmatig. Scholen zouden een morele kompas moeten zijn voor degenen die dat thuis missen.’

Huffington Post: Crockett Keller, Texas Gun Store Owner, Offers Teachers Discount After Newtown Shooting
Huffington Post: Fox News Execs Squashed Talk Of Gun Control After Newtown Massacre: Report
The Straits Times: US gun lobby silent on social media after shooting

Geef een reactie

Laatste reacties (35)