480

AMERIKANEN DODEN OSAMA BIN LADEN

Video: President Obama geeft verklaring over operatie … Update: Eerste spoor naar verblijfplaats dook vier jaar geleden op … Jacht op meest gezochte terrorist ter wereld voorbij … Lichaam in handen VS …. Opdrachtgever aanslagen 11 september na klopjacht van bijna 10 jaar gedood ... Enorme politieke winst voor Obama ... CNN: Zeemansgraf voor Bin Laden

Osama bin Laden, de meest gezochte terrorist ter wereld, is gedood in een huis in de Pakistaanse stad Abbottabad. Dat heeft president Obama verklaard. Bin Laden is na een vuurgevecht gedood door een kleine Amerikaanse speciale eenheid. De Pakistaanse inlichtingendienst zou achteraf op de hoogte zijn gesteld van het ombrengen van de terroristenleider.


Live player CNN

In een lange verklaring waarin hij slechts kort de operatie beschreef maar uitgebreid stilstond bij de gevolgen van de aanslagen van 11 september, vertelde Obama dat de VS het lichaam van Osama bin Laden in handen hebben. De terroristenleider werd in augustus gelokaliseerd in een villa op twee uur afstand van Islamabad. Vorige week gaf de president, nadat duidelijk was dat er voldoende informatie beschikbaar was, opdracht tot een operatie om Bin Laden te pakken. De Al-Qaidaleider werd zondag gedood na een vuurgevecht. Het lichaam van Bin Laden werd daarna in Afghanistan geïdentificeerd waarna Obama het bericht wereldwijd bekend maakte.

Obama benadrukte, net als zijn voorganger Bush na 9/11, dat de VS niet in oorlog zijn met de islam en dat Bin Laden de dood van talloze moslims op zijn geweten heeft. ‘Hij was geen moslimleider’. Zijn dood moet volgens Obama verwelkomd worden door iedereen die houdt van vrede en menselijke waardigheid.

Nadat het nieuws in de VS bekend werd, barstten Amerikanen op straat in vreugde uit.

NOS: Amerika liquideert Osama bin Laden

De Volkskrant: Profiel Osama bin Laden

PBS: De volledige verklaring van Obama 9 min 40 sec

Update 7:50 Details van de geheime operatie worden nu bekend. De BBC meldt dat de klus circa 40 minuten duurde. Er is een helikopter bij neergestort maar er zijn geen Amerikanen bij omgekomen. Drie andere mannen waaronder een zoon van Bin Laden, zijn gedood. Een vrouw werd gedood terwijl ze werd gebruikt als menselijk schild.

Vier jaar geleden kwamen de Amerikanen via verhoren van Al-Qaida-gevangenen achter het bestaan van een koerier die het vertrouwen van Bin Laden genoot, schrijft the White House Dossier. Twee jaar geleden slaagden ze er in te achterhalen in welk gebied deze koerier verbleef en opereerde. In augustus werd de woning van de koerier gelokaliseerd. Dit grote huis viel op door een aantal zaken, zo werd tegen de gewoonte in al het huisvuil verbrand. Ook was er geen internet- of telefoonverbinding en hadden de koerier en zijn broer geen duidelijke inkomstenbron. Vervolgens werd geconcludeerd dat Bin Laden vermoedelijk zelf in het met versterkte muren omgeven gebouw verbleef. Dat bleek inderdaad het geval. President Obama gaf daarop opdracht tot de operatie om Bin Laden uit te schakelen.

Update 8:15 Premier Rutte noemde de dood van de terroristenleider ‘een slag voor Al-Qaida’, meldt de NOS.

Hij prees de moed van de troepen die de actie uitvoerden. Rutte zei ook dat de strijd tegen het terrorisme hiermee zeker niet voorbij is.
Minister Hillen van Defensie liet zich in soortgelijke zin uit. Hillen zei dat de wereld ondanks de dood van Osama bin Laden er niet veiliger op geworden is, omdat het terrorisme een veelkoppig monster is.

Update 13.10

De leider van de streng islamitische Palestijnse Hamas heeft de aanslag van Amerika op Osama Bin Laden veroordeeld. Ismail Haniyah haalde sterk uit naar de VS met de woorden dat een ‘Arabische Heilge Strijder’ is geliquideerd.

De Nederlandse Moslim Raad ziet het als een succes voor de Amerikaanse en Pakistaanse geheime diensten, maar wil juist ook aandacht vragen voor de kentering aangezien demonstranten in de Arabische wereld geen geweld gebruiken. “Je ziet een wijziging in de koers van de extremisten. De boodschap is duidelijk: met geweld bereik je niets”, aldus de Nederlandse Moslim Raad in het AD. “Men kiest nu een andere weg. Misschien komt er een tijd dat we weer in vrede kunnen leven. Een moslim hoort geen anderen te doden met explosieven of iets anders.”

Met de liquidatie van Bin Laden verwacht de Raad echter niet dat het debat over de islam afgelopen is. “De islam heeft een hele goede plek bemachtigd in de Eerste en de Tweede Kamer. De politiek blijft zich bezighouden met allerlei vraagstukken over de islam: hoofddoekjes, de nikab, ritueel slachten. Politieke partijen hebben het nodig want ze hebben niks anders te verkopen aan hun achterban.”

Update 18.40

De eerste resultaten van de DNA-test die op het lijk van Osama bin Laden is uitgevoerd zijn positief. Een Amerikaanse functionaris zegt dat er sprake is van een ‘zeer trefzekere overeenstemming’ met het vergelijkingsmateriaal.

Politieke winst voor Obama

Volgens Amerika-kenner Paul Brill van de Volkskrant is de dood van Osama Bin Laden van enorme politieke betekenis voor de Amerikaanse president. “De democraten zijn in één klap onkwetsbaar geworden voor beschuldigingen dat ze te soft zouden zijn. Obama heeft het geflikt. Dit is van enorme betekenis in politiek opzicht.’ Volgens Brill heeft Obama hiermee zijn rechterflank meteen afgedekt. ‘Dit is toch altijd een zwak punt bij de Democraten”, aldus Brill.

Volkskrant: Dood Osama van enorme politieke betekenis voor Obama

Zeemansgraf voor Bin Laden?

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt bij monde van een Amerikaanse regeringsfunctionaris dat Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen. De functionaris zei dat het lichaam van de terroristenleider naar islamitische gewoonten zou worden behandeld, maar ging hier niet verder op in.

Geef een reactie

Laatste reacties (480)