21

Amerikanen: ‘Japanse aanpak heeft problemen verergerd’

Amerikaans evaluatierapport: Koeling met zeewater was zeer 'ondoordacht' van de Japanners

Amerikaanse atoomexperts zijn niet echt optimistisch over de Japanse aanpak van lekkende kernreactoren in Fukushima I. In een vertrouwelijk rapport dat in handen is van The New York Times schrijven zij dat de klungelige aanpak tot ‘bijzonder ernstige problemen’ heeft geleid. Het koelen met zeewater was een zeer foute keuze en heeft meer kwaad dan goed gedaan.

De experts waren door Obama naar Japan gestuurd om de crisis te bekijken. Hun evaluatierapport dat in handen in van The New York Times brengt nieuwe informatie naar buiten die de Japanse overheid nog niet gegeven heeft. Het lek waaruit 7.000 liter hoogradioactief water direct in zee stroomde is volgens de experts nog steeds niet gedicht. Ze menen dat het radioactief water ergens anders wegloopt, maar de eigenaar van Fukushima I, Tepco, ontkent dat.

De schade aan de reactoren blijkt ook ernstiger dan gedacht. Volgens de Amerikanen is er wel degelijk een ontploffing geweest in één van de baden met gebruikte splijtstof. Stukken van de staven zijn daarbij zeker meer dan een mijl weggeslingerd.

Ook blijkt uit het Amerikaanse onderzoek dat het gebruik van zeewater om de reactoren te koelen meer kwaad dan goed heeft gedaan. Essentiële onderdelen zijn daardoor stukgegaan of geblokkeerd. Margaret Harding vindt de methode ‘ondoordacht’ van de Japanners.

Het Amerikaanse team hekelt ook de trage handelingswijze van Tepco. Zo drongen zij op 26 maart aan om reactor 2 met stikstof te injecteren om een ernstigere meltdown te voorkomen. Tepco startte echter pas deze week met die behandeling. Ook heeft regeringswoordvoerder Yukio Edano nog steeds niet toegegeven aan de uitbreiding van de evacuatiezone.

De Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission schrijft ook dat de task force van de overheid heeft geknoeid met het logboek dat werd bijgehouden over de werkzaamheden op de kerncentrale. Zo zijn onder meer de tijden veranderd waarop Tepco begon met het lozen van radioactieve stroom. Daardoor is moeilijk vast te stellen aan hoeveel straling de bevolking is blootgesteld.

Lees meer bij De Morgen: Geheim Amerikaans rapport: “Probleem Fukushima dreigt eindeloos aan te slepen”

Geef een reactie

Laatste reacties (21)