187

Amerikanen vieren einde Trump-regime

Amerikanen zijn massaal de straat opgegaan om de overwinning van Joe Biden te vieren. Nadat persbureau AP en de grote nieuwszenders de Democraat uitriepen tot winnaar, barstte er een spontaan volksfeest los in veel steden.

In Philadelphia, de grootste stad van de staat Pennsylvania waarop alle ogen de afgelopen dagen waren gericht, trokken Democraten naar Independence Hall. Een historische plaats: daar werd op 4 juli 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring aangenomen.

De New Yorkse senator Chuck Schumer begaf zich onder de feestvierder in New York en belde Biden op om te laten horen hoe blij de bevolking was.

Elders in de stad was een van de feestvierders zo opgetogen dat hij zijn beperkte kennis van de Franse taal deelde met een verslaggever van de Franse 24-uurs nieuwszender BFM TV.

In Washtington DC verzamelden honderden mensen zich voor het Witte Huis om de nederlaag van Trump te vieren. Mensen droegen behalve vlaggen van Biden ook afbeeldingen van de applaudisserende Huis-voorzitter Nancy Pelosi en de onlangs overleden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg mee.

Dat met Kamala Harris voor het eerst een niet-witte vrouw vice-president wordt, zorgde eveneens voor blijdschap. “Ik ben zo blij dat er eindelijk iemand in het Witte Huis zit die op mij lijkt”, verklaarde een zwarte vrouw in de hoofdstad tegenover Sky News.

Ook in Europa was en opluchting en vreugde. Zo vierden bewoners in Ballina, de Ierse stad waar Bidens voorouders vandaan kwamen, de overwinning van de Democraat met champagne. Ook Biden zelf is zijn Ierse wortels niet vergeten, zo bleek toen een BCC-verslaggever hem vroeg om een reactie op zijn overwinning.

In Parijs luidden zaterdagmiddag de klokken nadat duidelijk was geworden dat Biden had gewonnen. Ook ontstak de Eiffeltoren zijn lichten.

Geef een reactie

Laatste reacties (187)