Laatste update 13:42
16

Amnesty-directeur in Turkije aangeklaagd wegens ‘terrorisme’

De directeur van de Turkse tak van Amnesty International en nog tien andere mensenrechtenactivisten die begin juli werden opgepakt in Turkije, zijn dinsdag officieel aangeklaagd wegens het ‘begaan van misdrijven uit naam van een terroristische organisatie zonder zelf lid te zijn.’

De directeur, Idil Eser, moet evenals vijf van de andere activisten in hechtenis blijven in afwachting van haar proces. Vier anderen zijn vrijgelaten, maar blijven wel verdachte.

De mensenrechtenactivisten waren op het Turkse eiland Buyukada om mee te doen aan een workshop over computerveiligheid door de Nederlandse Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS). In juni werd de vorige directeur van de Turkse Amnesty International, Taner Kilic ook al gearresteerd. De reden die voor zijn arrestatie werd gegeven, was een vermeend lidmaatschap van de Gülenbeweging. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.

Amnesty heeft woedend gereageerd op het nieuws en eist dat alle activisten vrij worden gelaten: ‘De waarheid en gerechtigheid zijn totale vreemden geworden in Turkije’ zegt Salil Shetty, de secretaris-generaal van Amnesty. Hij spreekt over een ‘politiek gemotiveerde mensenjacht’. ‘Vandaag is gebleken dat opkomen voor de mensenrechten in Turkije een misdrijf is geworden’ aldus Shetty.

Bron: De Morgen, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (16)