Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty-directeur in Turkije aangeklaagd wegens 'terrorisme'

  •  
19-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-07-19 om 13.40.17
De directeur van de Turkse tak van Amnesty International en nog tien andere mensenrechtenactivisten die begin juli werden opgepakt in Turkije , zijn dinsdag officieel aangeklaagd wegens het ‘begaan van misdrijven uit naam van een terroristische organisatie zonder zelf lid te zijn.’
De directeur, Idil Eser, moet evenals vijf van de andere activisten in hechtenis blijven in afwachting van haar proces. Vier anderen zijn vrijgelaten, maar blijven wel verdachte.
De mensenrechtenactivisten waren op het Turkse eiland Buyukada om mee te doen aan een workshop over computerveiligheid door de Nederlandse Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS). In juni werd de vorige directeur van de Turkse Amnesty International, Taner Kilic ook al gearresteerd. De reden die voor zijn arrestatie werd gegeven, was een vermeend lidmaatschap van de Gülenbeweging. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.
Amnesty heeft woedend gereageerd op het nieuws en eist dat alle activisten vrij worden gelaten: ‘De waarheid en gerechtigheid zijn totale vreemden geworden in Turkije’ zegt Salil Shetty, de secretaris-generaal van Amnesty. Hij spreekt over een ‘politiek gemotiveerde mensenjacht’. ‘Vandaag is gebleken dat opkomen voor de mensenrechten in Turkije een misdrijf is geworden’ aldus Shetty.
Bron: De Morgen , NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.