57

Amnesty: huidige regering soms erger dan Mubarak

Update: Egypte maakt zich op voor tweede revolutie ... Déjà vu op het Egyptische Tahrirplein ... Dodenaantal loopt op naar 22 ... Duizenden Egyptenaren eisen omverwerping van huidige regime

Maandag is de derde dag van betogingen in Egypte. Niet alleen op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, maar ook in andere steden is het onrustig. Het dodental is volgens Al Jazeera inmiddels opgelopen jaar 22 en zeker 1.7000 mensen zijn bij de demonstraties gewond geraakt. Betogers gooien met stenen naar het leger die zich verweert met traangasbommen, rubberen kogels en knuppels. De demonstranten eisen dat het leger snel een nieuwe datum noemt wanneer de macht wordt overgedragen aan de burgerregering.


Update 8:30

Volgens Amnesty International plegen de huidige militaire machthebbers in Egypte mensenrechtenschendingen die in sommige gevallen erger zijn dan  de misdaden van de verdreven president Hosni Mubarak. ‘Degenen die de Raad hebben uitgedaagd of bekritiseerd, zoals betogers, journalisten, bloggers en stakers, zijn meedogenloos onderdrukt in een poging hun het zwijgen op te leggen’, aldus Amnesty. De machthebbers militaire rechtbanken gebruiken om duizenden burgers te vervolgen, hardhandig optreden tegen vreedzame protesten en de bevoegdheden uitbreiden die voortvloeien uit de noodtoestand.

Update 20:35

De Egyptische interimregering heeft zijn ontslag ingediend bij de Opperste Raad meldt Al Jazeera maar de raad heeft het niet geaccepteerd. 

Eerder:

De Egyptenaren zijn boos. Na het slagen van de revolutie en het aftreden van Hosni Mubarak is er nog niets verbeterd in het land. De demonstranten eisen dat het huidige regime zich overgeeft. De Egyptische regering is zondag met spoed bijeen gekomen om de uit de hand gelopen situatie te bespreken.

Ook in andere steden aan de Nijl zijn Egyptenaren de straat op gegaan. Bij de betogingen kwamen het weekend zeker 20 mensen om het leven en vielen er honderden slachtoffers. Al Jazeera meldden dat er door de politie zelfs met scherp geschoten werd.

De veiligheidstroepen veegden de demonstranten van de straat met ondersteuning van gepantserde voertuigen. Militairen en politie gebruiken grog geweld. op de beelden is te zien hoe militairen tenten en andere bezittingen van de demonstranten vernietigen en in brand steken.

Wil je geen wereldnieuws missen: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (57)