361

Amsterdam past intocht Sinterklaas toch aan

Intochtcomité wil dit jaar nog wijzigingen doorvoeren ... Welke wijzigingen het betreft is nog niet bekend

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam wordt toch aangepast. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laten weten aan AT5. In het programma De Burgemeester zegt Van der Laan van het Amsterdamse intochtcomité te horen heeft gekregen dat de intocht al dit jaar wordt aangepast.


In het programma De Burgemeester zegt hij: ‘Er zal zeker iets veranderen, dat signaal heb ik al teruggekregen van het comité.’

De burgemeester wilde niet ingaan op wat er precies anders zal zijn aan deze intocht. Van der Laan:

Ik vind het niet op de weg van de burgemeester liggen, of gemeenteraad of een minister of het parlement, om dat in te vullen. Het is een volkstraditie en daar moet de samenleving, het volk, over praten. En dat ligt dus primair bij de comités.”

Volgens de burgemeester is het comité inmiddels al in gesprek gegaan met Quinsy Gario. Gario diende samen met nog eens twintig anderen eerder dit jaar een bezwaarschrift in, tegen de intocht met Zwarte Piet. Daarover schreef hij dit artikel op Joop. De burgemeester van Amsterdam:

Dat comité is al in conclaaf geweest, naar aanleiding ook van die brief, en is bereid een vervolggesprek te hebben met Quinsy Gario en zijn mensen om te kijken hoe je de eerste stap kan zetten.

Van der Laan houdt rekening met protesten tijdens de intocht. In het programma deed hij een moreel appèl op de Amsterdammers. Ook hoopt hij dat Amsterdammers die het niet eens zijn met de Sinterklaastraditie hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Ik vind het niet gepast om een kinderfeest te verstoren. Demonstreren is een heilig recht, dus als je dat wilt doen, dan kan ik als burgemeester niet anders zeggen dan, dat is je recht. Maar laat het niet uitlopen op een verstoring van een kinderfeest. Afgezien van wat dat juridisch betekent is het moreel niet zuiver.

Eerder leek het erop dat er geen veranderingen zouden worden doorgevoerd. De bezwaarschriftencommissie adviseerde deze week Van der Laan geen gehoor te geven aan de bezwaren. De Amsterdamse burgemeester zei toen dat hij het zich kon voorstellen dat het Sinterklaasfeest in de toekomst zal veranderen. De gemeenteraad heeft het advies van de commissie overgenomen, maar het Sinterklaas comité lijkt daar nu anders over te denken.

AT5: Amsterdamse Sinterklaasintocht al dit jaar aangepast

cc-foto: Matt Cottam

Geef een reactie

Laatste reacties (361)