Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse kinderen dealen harddrugs

  •  
14-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dope
Armoede drijft jeugd in armen van criminelen
Kinderen in Amsterdam voelen zich gedwongen tot het dealen van harddrugs, omdat hun ouders het financieel niet meer redden. Dat schrijft Spits vandaag, nadat de stichting Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie (MOI) de drugsverspreiding door kinderen ontdekte.
Shazia Ishaq van het MOI
Het gebeurt door de hele stad. We hebben meldingen vanuit Oost, de Bijlmer en het Centrum. In Oost werd veel door kids gedeald op het Makassarplein. Veel kinderen zitten in de tweede klas middelbare school, die zijn een jaar of 14, 15. Dat plein wordt nu gerenoveerd, dus is het probleem verschoven.
De kinderen zouden ten prooi vallen aan zware criminelen , die handig misbruik maken van de stijgende armoede in de hoofdstad en de behoefte van scholieren om geld te verdienen.
De SP in Amsterdam zegt zich ernstige zorgen te maken. Fractievoorzitter Laurens Ivens:
De armoede neemt toe en is inmiddels schrijnend. De kinderen zijn solidair met hun ouders en willen wat bijverdienen, omdat pa en ma het echt niet meer redden. Sommigen knippen voor een euro het haar van klasgenootjes, maar ze zijn natuurlijk ook heel gevoelig voor criminele activiteiten. Drugs dealen mag natuurlijk sowieso niet, maar dat kinderen zich ermee bezighouden, moet al helemaal niet kunnen.
Wij kennen de stichting en je ziet daar echt de onderkant van de samenleving langskomen. Amsterdam is een heel dure stad en deze mensen redden het niet meer.
Wethouder Pieter Hilhorst van de Amsterdamse PvdA noemt het bericht in een tweet ‘alarmerend’:
Hilhorsttweet
Het MOI helpt gezinnen in financiële nood en zag het klantenbestand de afgelopen twee jaar verdubbelen:
We hebben steeds meer vrijwilligers nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Van alles komen we tegen. Veel huisuitzettingen en beslagleggingen op persoonlijke bezittingen of inkomens. Het valt op dat steeds meer hoogopgeleiden met schulden bij ons aankloppen.
cc-foto: Archibald

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.