12

Amsterdamse politiecommissaris vervolgd wegens verduistering

Een van de hoogste bazen van de Amsterdamse politie, de 64-jarige Ad Smit die twintig jaar lang de baas was over het korps in Amsterdam-Oost, wordt verdacht van verduistering in dienstbetrekking. Hij zou tussen 2009 en 2014 ‘structureel’ dure kaartjes voor voetbalwedstrijden in de ArenA, optredens in Ziggodome en dure etentjes uit de kas van de politie hebben betaald. Er zijn mogelijk tientallen politiemensen, tot in de hoogste regionen, betrokken bij de integriteitsschendingen. Smit werd in november vorig jaar al op non-actief gezet.

NRC onthult de omvangrijke zaak:

Volgens het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse politie zullen „eventuele vervolgonderzoeken plaatsvinden zonder aanzien des persoons, rang en reputatie”. In het oriënterende onderzoek zal onder andere worden gekeken naar het handelen van een aantal zeer vooraanstaande functionarissen bij de politie. Tot de politiemensen die nader onder de loep worden genomen behoren onder meer de baas van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg, de hoogste vrouw binnen de nationale politie en voormalig lid van de Amsterdamse korpsleiding Liesbeth Huyzer en de man die zeven jaar lang de baas was van de Amsterdamse politie en nu op de loonlijst staat als ‘buitengewoon adviseur’ van de politie Bernard Welten. Ze hebben allemaal wel eens van Smit kaartjes ontvangen.

Ad Smit ontkent de beschuldigingen. Hij zegt volgens de krant dat er nooit iets geks is gebeurd en dat iedereen op de hoogte was van zijn handelen. Door het onderzoek, dat maanden gaat duren, komt mogelijk ook de top van de nationale politie in de beklaagdenbank.

cc-foto: Guilhem Soulas

Geef een reactie

Laatste reacties (12)