Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse wethouder Van Es is klaar met Zwarte Piet

  •  
03-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
VanEs_300.jpg
Eerste bestuurder neemt afstand van Zwarte Piet
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es vindt dat Zwarte Piet niet langer zwart moet zijn. “Het Sinterklaasfeest is ooit begonnen zonder Zwarte Piet en het wordt tijd om ermee door te gaan zonder Zwarte Piet”, zegt ze vandaag in Het Parool.
Van Es is de eerste bestuurder in Nederland die openlijk afstand neemt van Zwarte Piet. Als het aan haar ligt maakt het geschminkte gezicht van de pieten plaats voor een enkele roetveeg.
Het Meertens Instituut oordeelde al eerder dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is.
Onderzoeker John Helsloot zegt in Het Parool:
Het verschijnsel staat in de traditie van een oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde mensen nu eenmaal het beste past.” Helsloot wijst daarbij op de ratificatie door Nederland van de Conventie voor de bescherming van het immaterieel erfgoed. “Een prachtige gelegenheid om afscheid te nemen van Zwarte Piet.
De afgelopen weken pleitten meerdere opiniemakers op Joop.nl voor het afscheid van Zwarte Piet:
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.