38

Anderhalf miljoen Portugezen de straat op tegen bezuinigingen

Demonstraties in twintig steden, Portugezen zijn recessie beu ... Regering moet  nog meer bezuinigen in ruil voor bailout van 2011

In Portugal hebben zaterdag anderhalf miljoen mensen gedemonstreerd tegen de bezuinigingen in het land. De betogers gingen in dertig steden de straat op. Dat meldt de NOS zondag.


Update zondag: Trojka naar Griekenland
NOS:

De kortingen in Portugal zijn doorgevoerd onder druk van de trojka;de samenwerking van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. De economie van Portugal is een van de zwakste in de eurozone. De trojka gaat vandaag naar Griekenland om te kijken of dat land voldoende bezuinigt in ruil voor steun.

Eerder
Vele duizenden demonstranten hebben in twintig Portugese steden geprotesteerd tegen de snoeiharde bezuinigingen die het lang uit de economische malaise hadden moeten helpen. Tienduizenden kwamen bijeen op de boulevards van hoofdstad Lissabon. Ze baanden zich een weg naar het ministerie van Financiën met borden met teksten als ‘Rot op met de trojka, wij willen onze levens terug’. Nieuwszender Al Jazeera deed verslag.

Trojka
De trojka wordt gevormd door het International Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, de drie geldschieters die Portugal van financiële noodsteun voorzagen.

Sommige van de demonstranten zongen een veertig jaar oud protestlied dat wordt geassocieerd met de opstand van 1974, bekend als de Anjerrevolutie, meldt Al Jazeera. Naar verwachting zakt Portugal in 2013 voor het derde jaar op rij verder weg in een recessie. Jongeren vormen de drijvende kracht achter de protestmarsen. De werkloosheid onder hen nadert de veertig procent. Maar ook de grootste vakbond van het land, 600 duizend leden, steunt de protesten.

Er is de afgelopen jaren al veel bezuinigd, maar de Portugese regering zoekt voor de komende twee jaar opnieuw 5,2 miljard aan bezuinigingen. De gezondheidszorg, het onderwijs, gepensioneerden en ambtenaren zullen waarschijnlijk de hardste klappen vangen. De overheid is aan handen en voeten gebonden omdat bezuinigen een voorwaarde was voor de lening van 102 euro waarmee het land in 2011 werd ‘gered’.

Meer bij Al Jazeera: Mass protests in Portugal over austerity cuts

Geef een reactie

Laatste reacties (38)