33

André Rieu wordt studieobject

Wetenschap buigt zich over het succes van de Second Waltz

Vier Maastrichtse wetenschappers gaan het fenomeen André Rieu onderzoeken. Centraal staat de vraag hoe de violist erin slaagt de grenzen tussen ‘hoge’ en ‘lage’cultuur’ te laten vervagen.


Volgens de onderzoekers slaagt Rieu erin klassieke muziek te ontdoen van zijn verheven imago. Daarmee populariseert hij het genre voor een breed publiek. Bijzonder is dat hij daarmee niet alleen in Nederland, maar wereldwijd succes boekt.

Rieu brak in 1994 door met zijn vertolking van The Second Waltz van Dimitri Shostakovich. Hij vertolkte dat nummer zelfs in de rust van de finale van de Champions League in 1995. Sindsdien treedt hij over de hele wereld op met een grote show vol glitter en glamour. Onlangs nog trad hij met zijn orkest op tijdens het Kroningsconcert op het Museumplein. Sommige critici noemen zijn benadering van de klassieke muziek ‘respectloos’.

De onderzoeksgroep bestaat uit prof. dr.  Maaike  Meijer, hoogleraar cultuur- en genderstudies aan de Universiteit van Maastricht, dr. Peter Peters en dr. Louis van den Hengel van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen en historicus drs. Jac van den Boogard (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg). Het onderzoek moet leiden tot onder meer een boek, een filmdocumentaire en een wetenschappelijke conferentie.

De Limburger: Onderzoek naar ‘fenomeen’ Rieu

Geef een reactie

Laatste reacties (33)