82

‘Angst voor politieke gevoeligheden reden vrijspraak Wilders’

Voormalig rechter Schalken: Rechtbank kunstelde onderscheid symbool van religie en gelovigen

Voormalig rechter Tom Schalken haalt in een interview met dagblad De Pers uit naar de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Volgens Schalken zou de rechtbank Geert Wilders hebben vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en aanzetten tot haat, omdat de rechters geen politiek gevoelige zaken wilden.

Schalken:

Vrijspreken voor sommige uitspraken [van Wilders – red.] was moeilijker dan veroordelen. Mensen begrijpen niet dat als je een symbool van een religie beledigt je de gelovigen niet zou beledigen. Dat onderscheid door de rechtbank is buitengewoon gekunsteld.”

Schalken zegt in het interview te betreuren dat de de zaak van Wilders geen vervolging vindt tot in de Hoge raad. Hoger beroep is niet mogelijk omdat ook het OM vrijspraak eiste. Verder is Schalken van mening dat de benadeelde partijen niet voldoende aan het woord zijn gekomen. Schalken:

De manier waarop de benadeelde partijen zijn behandeld was volgens de wet, maar het systeem klopt in dat opzicht niet. Men mag alleen iets over het schadebedrag zeggen. De wetgever is als de dood geweest dat slachtoffer of nabestaande zich met de bewijsvraag gaat bezighouden. Er was in dit proces daardoor geen tegensprekelijk debat. Iedereen was het met elkaar eens. Dus heeft de rechtbank de makkelijkste weg gekozen. Het is duidelijk dat het OM deze politiek gevoelige zaken niet op zijn bord wil. En de rechtbank heeft dat impliciet ook uitgesproken: we willen dit soort zaken niet.

De Volkskrant: Tom Schalken: Rechter sprak Wilders vrij uit angst voor politieke gevoeligheden

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (82)