6

Anti-corruptiekandidaat wint eerste ronde Slowaakse verkiezingen

Bij de Slowaakse presidentsverkiezingen heeft Zuzana Caputova, een anti-corruptieactivist die campagne voert voor het milieu, de eerste ronde gewonnen. Met 40,5 procent van de stemmen behaalde ze ruim twee keer zoveel stemmen als haar concurrent, de huidige vice-president van de Europese Commissie, Maros Sefcovic. Deze sociaaldemocraat, en onderdeel van de Slowaakse gevestigde orde, wist 18,7 procent van de kiezers te overtuigen, meldt AP. Een populistische, pro-Russische kandidaat, Stefan Harabin, eindigde met 14,4 procent niet ver achter Sefcovic. Opvallend is het grote aantal stemmen voor de neo-nazi Marian Kotleb; hij kreeg 10,4 procent van de stemmen.

Caputova zou de eerste vrouwelijke president van Slowakije kunnen worden. Sinds het land onafhankelijkheid kreeg in 1993, gingen vier mannen haar voor. Dat juist Caputova de belangrijkste kandidaat is voor het hoogste ambt in haar land is een teken aan de wand. Een jaar geleden leidde de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin nog tot enorme straatprotesten. Kuciak boog zich veelvuldig over overheidscorruptie. Zijn dood is nog altijd onderwerp van een lopend politie-onderzoek. Caputova is een anti-corruptieactivist.

Hoewel het presidentschap van Slowakije veelal ceremonieel is, krijgt de bekleder van het ambt wel invloed op de benoemingen van de premier en hoge rechters. Daarnaast heeft de Slowaakse president een vetorecht over wetsvoorstellen, zij het beperkt. Of de progressieve Caputova, die voor homorechten en voor abortus is, de conservatieve Katholieke stemmen achter zich weet te krijgen wordt 30 maart duidelijk, na de tweede verkiezingsronde.

Cc-foto: Slavimir Freso

Geef een reactie

Laatste reacties (6)