Laatste update 14:19
63

Antisemitisme explosief gestegen in het Amerika van Trump

Antisemitisme is in de Verenigde Staten in 2017 met 57 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat laat de Anti-Defamation League (ADL), een internationaal opererend Ngo voor het bestrijden van antisemitisme en discriminatie, dinsdag weten. Het is de grootste stijging sinds 1979 toen de ADL begon met het registreren van antisemitische incidenten.

Vorig jaar werden zo’n tweeduizend gevallen van intimidatie, vandalisme en fysiek geweld gerapporteerd, het hoogste aantal sinds 1994. De enorme stijging van het aantal incidenten valt samen met een klimaat van toenemende onrust, de opkomst van diverse haatgroeperingen en een toenemende verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving, zegt ADL-directeur Jonathan Greenblatt:

Een samenloop van gebeurtenissen in 2017 leidde tot een toename van aanvallen op onze gemeenschap. Van bommeldingen, het schenden van begraafplaatsen, marcherende neonazi’s in Charlottesvillen, tot kinderen die worden gepest op school.

Het is ook voor het eerst sinds 2010 dat de ADL meldingen ontving uit alle Amerikaanse staten, met hoge pieken in gebieden met een grote joodse gemeenschap. De ADL wijst er ook op dat de Amerikaanse president Donald Trump het opzichtig nalaat intolerantie te veroordelen. Vorig jaar nog kwam Trump onder vuur te liggen van Joodse belangengroepen nadat hij het voor elkaar had gekregen in een verklaring over de Holocaust nergens joden of antisemitisme te noemen.

Na het geweld vorig jaar augustus in Charlottesville, waar de Amerikaanse alt-right, neonazi’s en andere extreemrechtse figuren samenkwamen voor een mars, en waar met nazi-symbolen werd gezwaaid en ‘Joden zullen ons niet vervangen’ werd gescandeerd, beweerde Trump dat er aan beide kanten (racisten en anti-racisten) ‘goede mensen‘ liepen.

Uit het rapport van de ADL blijkt dat Amerikaanse scholen en universiteiten extra hard getroffen worden. Daar is het aantal antisemitische incidenten afgelopen jaar bijna verdubbeld sinds 2016. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hakenkruizen die op de schoolgebouwen of op persoonlijke van joodse studenten worden getekend. Vaak ook gaat het gepaard met teksten als ‘Hitler had het bij het rechte eind’ of ‘white power’.

In 2017 werden in de VS zeven joodse begraafplaatsen vernield. Een teken dat de joodse gemeenschap ‘onder vuur ligt’, zegt Greenblatt. ‘Een lichtpuntje hierin was de reactie van islamitische en christelijke gemeenschappen die duizenden dollars hebben ingezameld om te helpen te beschadigde grafstenen te repareren.’

De sterke stijging van het aantal antisemitische incidenten betekent een forse trendbreuk. De afgelopen twintig jaar nam het aantal incidenten juist elk jaar af, met uitzondering van een lichte stijging in 2014 en 2015.

Ook de FBI laat weten een forse stijging van haatmisdrijven te zien. Volgens de federale politiedienst waren joden en moslims daarbij de voornaamste doelwitten, in respectievelijk 54 en 24 procent van de gevallen.

Bron: The Guardian / cc-foto: Anthony Crider

Geef een reactie

Laatste reacties (63)