44

ANWB-enquête: 68% vóór rekeningrijden

[Update 15:16] SP: kilometerheffing direct van tafel, meer belasting op benzine ... PvdA wil wél spitstarief ... GroenLinks: 'Niks doen is geen optie' ... Peiling ANWB: spitstarief en 'kastje' in auto liggen gevoelig ... Meerderheid: voor schone auto minder betalen

Meer dan 400.000 ANWB-leden hebben meegedaan aan de peiling die de bond hield over het rekeningrijden.

Dat meldt de NOS. Behalve een meerderheid voor het principe dat er wordt betaald voor de gereden kilometers in plaats van voor het bezit van een auto, laat de enquete ook zien dat de ANWB-leden in meerderheid vinden dat voor een schonere auto minder betaald zou moeten worden dan voor een auto die meer vervuilt. Het spitstarief en een systeem met in de auto ingebouwde kastje kunnen echter niet op steun rekenen.

Hier de uitslag van de ANWB-ledenraadpleging

Update 13:40 GroenLinks noemt de uitslag een ‘fikse tik op de vingers’ voor de tegenstanders van de kilometerheffing. Kamerlid Ineke van Gent:

Mensen zien heel goed in dat er meer moet gebeuren om het land bereikbaar en leefbaar te houden, dan enkel het uitrollen van extra asfaltstroken. Niks doen is nu geen optie. […] Ik snap best dat ANWB-leden niet op een heffing zitten te wachten. Maar de realiteit is dat steden met een spitsheffing bereikbaar blijven. Naast het broodnodige investeren in openbaar vervoer.

Update 14:50 De PvdA ziet in tegenstelling tot de ANWB-leden wel de noodzaak van een apart spitstarief. “Dat is juist nodig om de files te bestrijden en milieuwinst te behalen,” zegt Kamerlid Lia Roefs. In het volgende week te verschijnen verkiezingsprogramma kiest de PvdA ervoor om het beprijzen van gereden kilometers voort te zetten.

Update 15:16 Volgens de SP moet de kilometerheffing direct van tafel, want die is “te duur, te ingewikkeld en simpelweg oneerlijk”. Wel sluit lijsttrekker Emile Roemer zich aan bij een meerderheid van de ANWB-leden die willen betalen voor het gebruik van de auto. Roemer wil daarom de benzine-accijnzen verhogen. De SP wil aanschafbelasting op auto’s niet afschaffen, want dat stimuleert mensen alleen maar om een tweede auto te kopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)