65

AOW-debat week verschoven na dreiging boycot oppositie

Oppositie woedend nadat premier zich afmeldde, Kamer kreeg kort afwezigheidsbriefje zonder verklaringHalsema: Geen debat zonder premier

Het voor vanavond geplande debat over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is uitgesteld tot volgende week. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisten dat premier Jan Peter Balkenende donderdagavond bij het debat aanwezig zou zijn, nadat hij zich zonder opgaaf van reden had afgemeld. Het debat is al een keer uitgesteld omdat Balkenende eerder niet kon.

Door redactie Joop

De minister-president heeft het parlement woensdag in een kort briefje laten weten dat hij en minister Wouter Bos van Financiën vanavond niet naar het debat komen en dat alleen minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) het debat zullen voeren. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema is het debat vorige week juist uitgesteld omdat de premier verhinderd was. Ze noemt het in Trouw “onbehoorlijk dat een premier bij een debat over een van de grootste hervormingen afwezig is.”

Agnes Kant van de SP stelt “De asociale plannen met de AOW zijn de grootste ingreep in de sociale zekerheid van de laatste decennia. Dat de beide architecten hun eigen plan niet in de Tweede Kamer willen verdedigen is laf en arrogant. Als ze donderdagavond niet komen, hoeven ze wat mij betreft helemaal niet meer te komen. Ze kunnen dan dus vertrekken.”

D66-leider Pechtold constateert smalend dat Balkenende waarschijnlijk geen tijd heeft omdat hij “sollicitatiegesprekken moet voeren voor de functie van EU-president”.

Kamervoorzitter Verbeet is ‘verrast’ door het afwezigheidsbriefje van Balkenende omdat het debat al juist een keer voor hem verzet was.
De premier, die afgelopen weekend nog klaagde over onbehoorlijke omgangsvormen in de politiek, ziet dat zelf anders volgens NRC Handelsblad:

Volgens een woordvoerder van Balkenende is er nooit gezegd dat de premier en Bos bij het debat aanwezig zouden zijn. Zij hebben de hoofdlijnen van het besluit eerder meerdere keren verdedigd. Nu gaat het om de uitvoering en dan ligt het volgens de zegsman voor de hand dat de meest verantwoordelijke bewindslieden het debat doen.

Lees ook opiniemaker Harry Verbon over Balkenende

Geef een reactie

Laatste reacties (65)