142

AOW’ers zijn bang voor uitkeringsfraude

Sociale Verzekeringsbank speurt naar tandborstels in de badkamer ...SP-Kamerlid: Nieuwe maatregel leidt tot vereenzaming van ouderen

De nieuwe AOW-regel die ouderen verplicht om samenwonen op te geven leidt tot angst bij ouderen. Veel ouderen vinden dat de Sociale Verzekeringsbank onduidelijk is over het begrip ‘samenwonen’. Dat hoeft namelijk niet per se om een liefdesrelatie of fysiek samenwonen te gaan. Intussen worden alleenstaande ouderen gewaarschuwd voor de inspectie en fikse boetes

sitestat
Volgens de Sociale Verzekeringsbank moet je samenwonen opgeven, ook als je ‘veel’ en ‘vaak’ bij elkaar bent en bijvoorbeeld een auto deelt. In Eén Vandaag kon de Sociale Verzekeringsbank overigens geen éénduidig antwoord geven wat zij verstaan onder dat ‘samenwonen’.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is mordicus tegen de nieuwe wet en meent dat die leidt tot vereenzaming van ouderen. Hij wil staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) vragen de wet te herzien. Het strenge boeteregime zou plaats moeten maken voor een heldere omschrijving van het begrip samenwonen.

Het moeten regels zijn die gaan over objectieve zaken: heb je een huis? Maak je daar kosten aan? Sta je ingeschreven op dat adres? En als jij kunt aantonen dat je die kosten maakt, krijg jij gewoon een alleenstaande AOW. En dan is dat gesnuffel in badkamers en naar tandenborstels voorbij.”

Een alleenstaande AOW bedraagt 1023 euro, terwijl een samenwonende AOW’er 707 euro per maand krijgt. Vanwege bezuinigingen wil de overheid het aantal alleenstaande AOW-uitkeringen terugdringen. Inmiddels is dat aantal bijna opgelopen naar 1,2 miljoen ouderen. Begin dit jaar stuurde de Sociale Verzekeringsbank alleenstaande ouderen een brief met de waarschuwing voor boetes en inspectie. De ouderenombudsman is sindsdien overspoelt met telefoontjes van verontruste ouderen.

Janne Romme, directeur Nationaal Ouderenfonds zegt in Eén Vandaag dat veel ouderen zich wel netjes aan de regels willen houden, maar dat die regels niet duidelijk zijn. Daar moet volgens hem verandering in komen.

Eén Vandaag: Angst voor AOW’ers voor uitkeringsfraude

cc-foto: Orangette

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)