31

‘Apothekers gooien voor 100 miljoen aan medicijnen weg’

Zorgverzekeraars en medicijnfabrikant voelen zich niet verantwoordelijk ... Ministerie Volksgezondheid wijst naar artsen

Apothekers gooien steeds meer medicijnen weg, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De geschatte schade: 100 miljoen euro.

RTL vroeg de cijfers op van medicijnafval van apotheken:

In 2009 werd er nog 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 steeg dat naar 121.000. En vorig jaar was dat maar liefst 156.000 kilo. Een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar.

Volgens deskundigen zijn zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten op zoek naar oplossingen, omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen. In een reactie laat het ministerie weten dat de oplossing ook niet van de overheid moet komen:

Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft.

De PvdA wil dat minister Schippers zelf initiatief neemt. Schippers moet van de partij bindende afspraken maken met alle partijen, zodat dit snel afgelopen is.

RTL: Apothekers gooien steeds meer medicijnen weg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)