Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Apothekers gooien voor 100 miljoen aan medicijnen weg'

  •  
20-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
ANP-Apotheek300.jpg
Zorgverzekeraars en medicijnfabrikant voelen zich niet verantwoordelijk ... Ministerie Volksgezondheid wijst naar artsen
Apothekers gooien steeds meer medicijnen weg, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De geschatte schade: 100 miljoen euro.
RTL vroeg de cijfers op van medicijnafval van apotheken:
In 2009 werd er nog 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 steeg dat naar 121.000. En vorig jaar was dat maar liefst 156.000 kilo. Een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar.
Volgens deskundigen zijn zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten op zoek naar oplossingen, omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen. In een reactie laat het ministerie weten dat de oplossing ook niet van de overheid moet komen:
Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft.
De PvdA wil dat minister Schippers zelf initiatief neemt. Schippers moet van de partij bindende afspraken maken met alle partijen, zodat dit snel afgelopen is.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.