25

Apothekers negeren vaak juiste voorschrift voor een bepaald medicijn

Als dokters iets voorschrijven aan patiënten luistert dat erg nauw. Niet elk merk medicijn heeft immers dezelfde uitwerking bij bepaalde klachten. Toch blijken apotheken in de praktijk wat minder strikt te zijn. Uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat apothekers vaak een ander merk meegeven, wat grote gevolgen kan hebben. Patiënten kunnen gevoelig zijn voor wisseling en anders reageren op het medicijn. De organisatie waarschuwt daar nu voor.

Ruim een kwart van bijna 3000 panelleden kreeg niet het gevraagde medicijn mee bij een steekproef, maar een ander merk. “Sommige mensen reageren heel slecht op steeds wisselende medicijnen. Het kan dan weken duren voor iemand weer goed is ingesteld. Dat moeten we voorkomen, noodzaak is noodzaak”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Zorgverzekeraars dringen vaak aan op goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof, merkt Patiëntenfederatie Nederland. Dit wordt ook wel het preferentiebeleid genoemd. Dit is bedoeld om hoge kosten te beperken en apothekers worden gestimuleerd een goedkope variant van een medicijn te verstrekken. Alleen dan betaalt de zorgverzekeraar uit, namelijk. Wat het onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland dan ook vooral aantoont is het feit dat zorgverzekeraars in feite op de stoel van de dokter gaan zitten.

Cc-foto: Moakets

Geef een reactie

Laatste reacties (25)