29

App-oproer in Frankrijk

Houdt uw zoon van musicals en bent u gescheiden? Dan is hij waarschijnlijk homo, althans volgens een domme applicatie voor uw slimme telefoon

‘Is mijn zoon homo?’, vraagt een bezorgd kijkende vrouw in de Franse advertentie voor een smartphone-applicatie. Nu kan ze erachter komen door 20 simpele vragen te beantwoorden. Houdt haar zoon van musicals en is zij gescheiden? Dan ziet het er niet best uit, ze moet het van de app maar ‘accepteren’. Blijkt haar zoon hetero dan krijgt ze te zien dat ze zich ‘geen zorgen’ hoeft te maken.

In Frankrijk is grote ophef ontstaan over een aantal mobiele applicaties. Eén ervan is de vragenlijst waarmee ouders zouden kunnen vaststellen of hun zoon homoseksueel is. De applicatie, die voor 1,99 euro te verkrijgen is op Android Market van Google, vraagt vooral naar de lifestyle en interesses van zoonlief en gaat daarbij uit van grove stereotypes. Of de jongen van voetbal of musicals houdt bijvoorbeeld…

De reacties in Frankrijk waren niet mals. De Belgische krant De Morgen citeert Christine Le Doaré, voorzitster van het Centre Lesbien Gay Bi et Trans de Paris: “Deze applicatie is schandalig, ridicuul en lamentabel.” 

Google van zijn kant laat weten dat op Android Market apps automatisch erkend worden, en pas worden verwijderd als ze nadien niet blijken te voldoen aan de voorwaarden en normen van Google. Of het internetbedrijf daarmee bedoelt dat ze bereid is de app van de markt te halen, is niet helemaal duidelijk, aldus De Morgen. De app is intussen ook in het Engels te verkrijgen.

Een andere applicatie, die computergigant Apple in Frankrijk mogelijk nog op een rechtszaak komt te staan, pretendeert te weten welke internationale beroemdheden joods zijn “via hun moeder of door bekering”. De maker, zelf joods, beweert dat het hem puur om de entertainment-waarde gaat, niet om mensen in hokjes te stoppen. Antiracismegroepen hebben echter kritiek op de applicatie omdat deze wel degelijk mensen indeelt en wel volgens dezelfde ‘regels’ als extreem-rechts altijd doet, zo meldde de nieuwssite van Radio France International anderhalve week geleden (RFI).

In Frankrijk houdt de staat geen statistieken bij over etniciteit of religie van de bevolking en zijn er wettelijke beperkingen voor het gebruik van dit soort informatie. Toch is de combinatie van het woord ‘jood’ en de naam van een beroemdheid nu één van de meest voorkomende zoekopdrachten in de Franse versie van Google.

Voor Apple is het niet de eerste keer dat een applicatie veel wenkbrauwen doet fronsen. De computerfabrikant moest in het voorjaar een app verwijderen die homoseksualiteit zou genezen via bijbelstudie. De Amerikaanse nieuwssite Huffington Post schreef toen dat Apple in eerste instantie geen bezwaar had tegen de applicatie. Pas toen 150 duizend mensen een petitie ondertekenden, ging het bedrijf overstag.

Lees meer bij De Morgen: Nieuwe app test of uw zoon homo is

RFI: Is my son gay? French smartphone app asks

Apple could face legal action in France over Jewish/Not Jewish app

Huffington Post: Apple pulls controversial ‘gay cure’ app

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (29)