27

App vervangt mbo’er in financiële sector

Computers, apps en digitale systemen maken mensen bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen overbodig ... 15 duizend banen verdampen

De komende vijf jaar zullen zeker 15 duizend banen bij financiële instellingen verdwijnen doordat technologie mankracht vervangt. Vooral banen op mbo-niveau zullen verloren gaan. Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV.

Computers, apps en digitale systemen maken mensen bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen overbodig. Die verdere automatisering houdt voorlopig nog niet op, voorspelt het UWV in een woensdag gepubliceerd rapport, opgesteld in samenwerking met de sector zelf, het onderwijs en vakorganisaties. Het is een structurele ontwikkeling die nog eens 15 procent van de werkgelegenheid in de financiële branche onder bedreigt, schrijft dagblad Trouw naar aanleiding van het onderzoek.

Op de hogere niveaus komt er juist werk bij. Er is bijvoorbeeld meer behoefte aan mensen die grote hoeveelheden data kunnen analyseren,  er zijn meer web-ontwikkelaars nodig en toezichthouders, veiligheidsexperts en softwarespecialisten. En er komt meer behoefte aan werknemers die in staat zijn risico’s in kaart te brengen.

Zo ontstaat het zogeheten ‘zandlopermodel:

Laagopgeleid werk, zoals in de kantine of de schoonmaak, is te moeilijk of te duur om te automatiseren, het midden slinkt en het aandeel hoogopgeleide werknemers stijgt.

Hoewel er steeds minder mensen werken in de financiële sector, blijft het aandeel van de sector in het bbp, de totale verdiensten in Nederland, stijgen: van ruim 6 procent in 2006 naar meer dan 8 procent in 2012. Dat betekent dat de sector van banken, verzekeraars, pensioenfondsen, adviseurs en andere financiële instellingen efficiënter is gaan werken, aldus Trouw.

Foto cc: Ben Kraan Architecten

Geef een reactie

Laatste reacties (27)