86

Appa doet aangifte tegen Theodor Holman wegens smaad

'Weggezet worden als antisemiet is smadelijk, lasterlijk en beledigend'

De Amsterdamse rapper, schrijver en acteur Appa doet aangifte tegen columnist Theodor Holman wegens smaad, laster en belediging.

Volgens Appa heeft Holman valse beschuldigingen geuit door hem in het Parool onder andere weg te zetten als antisemiet en jodenhater. ‘De kwalificaties “antisemiet” en “jodenhater” zijn dan ook voor elk redelijk denkend mens te beschouwen als een aantasting van de eer en goede naam, smadelijk, lasterlijk en beledigend,’ zegt Appa. 

In de column refereert Holman aan een tweet waarin Appa openlijk solliciteert naar een redactieplek bij De Correspondent, nadat zij op zoek gingen naar medewerkers van allochtone komaf. ‘Pardon? Is dat antisemitisme van Appa dan sowieso bespreekbaar? Je moet helemaal niet met zulke mensen converseren! Je moet ze zeker niet de illusie geven dat ze een podium kunnen krijgen’, schreef Holman. 

Appa is van mening dat Holman, die eerder verklaarde zich verwant te voelen met terrorist en massamoordenaar Anders Breivik, met zijn column oproept tot sociale uitsluiting en stoppen van het geven van een podium aan de rapper. 

Het is niet de eerste beschuldigding van anti-semitisme aan het adres van Appa, meestal gebeurt dat na het openlijk bekritiseren van de Israëlische apartheidspolitiek. Zo vergeleek hij na een pro-Gaza demonstratie in Amsterdam in 2014 Israël met nazi-Duitsland en sprak hij van een ‘moderne holocaust’ in Gaza. 

Daarover schreef hij zelf op de website Wij Blijven Hier: ‘Ja, ik heb een grote mond, dat klopt. Ik ben niet altijd mild in mijn bewoordingen en soms gewoon ronduit fel en hier en daar schiet ik ook weleens uit de bocht en zeg dan dingen waarvan ik achteraf denk “dat had anders gekund”. In mijn woede over de Israëlische staatsterreur en het bloedbad in Gaza afgelopen zomer heb ik mijn woede vaker laten overheersen en als moslim hoor ik dat niet te doen. Mijn filosofie is ‘teach what you preach’ en dat houdt in dat ik respect vraag voor mij en mijn geloof en dingen die daarin belangrijk voor mij zijn, maar tegelijkertijd ook respectvol moet blijven naar andere opvattingen en overtuigingen.’

De aangifte tegen Holman ligt inmiddels bij de officier van justitie.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (86)