Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arbodiensten spelen medische informatie door aan werkgevers

  •  
18-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
229422707_333e1fc4cf.jpg
Onderzoek CBP: privacy patiënten niet gewaarborgd bij verzuimbedrijven en arbodiensten
Nadat het VARAprogramma ZEMBLA in haar uitzending ‘De verzuimpolitie’ van maart 2012, grootschalige privacyschendingen door commerciële verzuimbedrijven aan het licht bracht, kondigde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ‘indringend’ onderzoek aan naar de rechtmatigheid van deze praktijken. Uit onderzoek bij een verzuimbedrijf, een arbodienst en een werkgever bleek vervolgens structurele overtreding van de wet bescherming persoonsgegevens. Donderdag maakte het CBP bekend dat nieuw onderzoek bij een arbodienst en een verzuimbedrijf heeft uitgewezen dat dit nog steeds op grote schaal mis gaat.
Arbodiensten mogen geen informatie over aard en oorzaak van ziekte doorspelen aan werkgevers. Ook het medicijngebruik en de behandeling van zieke werknemers zouden vertrouwelijk moeten zijn. De bedrijven die het CBP tot nu toe onderzocht , zowel de  commerciële verzuimbedrijven  als de arbodiensten, bleken deze regels met voeten te treden en medische informatie door te spelen aan werkgevers.
Het verzuimbedrijf is door het CBP op de vingers getikt en zou maatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen. De arbodienst staat nog onder toezicht van het CBP.
cc-foto: Jason Porter

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.