5

Argentijnen kunnen met 16 jaar stemmen

Zittend president Kirchner enorm populair onder jongeren ... Sceptici zeggen dat dit slechts een manier is om meer stemmen te trekken ... Iets voor ons?

Argentinië heeft de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd van 18 naar 16 jaar. Volgens nieuwszender Al Jazeera zou dit de zittende president Cristina Fernandez de Kirchner aan meer stemmen kunnen helpen. Volgens sceptici doet ze het hierom.


Tientallen leden van de oppositie liepen weg uit de rumoerige parlementsvergadering waarin het voorstel in stemming werd gebracht. Uiteindelijk werd de motie aangenomen met 131 tegen 2 stemmen, zo meldt Al JAzeera. 

Kirchner is populair onder jonge mensen en ze heeft niet uitgesloten dat ze via een grondwetswijziging toestemming te krijgen voor een derde termijn als president van Argentinië. Duizenden jongeren hebben zich gevoegd bij de Campora-beweging, die bekend staat om haar demonstraties vóór het onorthodoxe beleid van de president.

Voorstander van de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd zien het als een maatregel die Argentinië gelijkschakelt met omringende, vooruitstrevende landen als Bolivia en Brazilië die jongeren eveneens vanaf 16 jaar het recht geven om te stemmen. De electorale basis voor de democratie zou daardoor breder worden.

Tegenstanders zien het slechts al methode om het imago van Kirchner, die na een enorme verkiezingsoverwinning flink aan populariteit heeft ingeboet, op te vijzelen.

Wat denkt u? Zouden 16- en 17-jarigen moeten kunnen stemmen? In Nederland deed D66 hiertoe een voorstel en zag zich gesteund door de PvdA. Jongeren betaalden immers via hun bijbanen ook belasting en kunnen ook aansprakelijk worden gehouden als zij schade aanrichten. Joop-opiniemaker en eindredacteur Maarten van den Heuvel noemde de suggestie onzinnig. De hersens van jongeren zijn namelijk nog niet volgroeid, met name de prefrontale cortex die nodig is om weloverwogen keuzes te maken en de consequenties daarvan te overzien.

Al Jazeera: Argentina lowers voting age to 16 

Maarten van den Heuvel: Het onzinnige voorstel om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16

Geef een reactie

Laatste reacties (5)