59

Argentijnse Jorge Bergoglio nieuwe paus

Verrassende keuze voor 76-jarige Jezuïet ... Nieuwe leider noemt zich Franciscus de Eerste ... Nieuwe evangelisatie als doelstelling

Update 20:30
De Argentijnse jezuïet Jorge Bergoglio (76) is de nieuwe leider van de Rooms-katholieke kerk. De Zuid-Amerikaan kwam niet in de lijst met favorieten voor. De Argentijn heeft er voor gekozen om zich Paus Franciscus de Eerste te laten noemen. Het was een verrassend snel conclaaf, slechts vijf stemrondes waren er nodig om de nieuwe paus aan te stellen.

Media en experts reageerden verbaasd op de benoeming. Maar niet voor iedereen kwam het besluit uit de lucht vallen. Op het wegblog DigiDagboek werd de keuze voor Bergoglio 8 jaar geleden al voorspeld op basis van een artikel in het Italiaanse tijdschrijft Limes:

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio zou wel eens de volgende paus kunnen worden. Die conclusie trek ik uit een artikel in het Italiaans tijdschrift ‘Limes’. Het is geschreven op basis van een dagboek dat een anonieme gebleven kardinaal bijhield op het conclaaf van afgelopen april.
Daaruit bleek dat de Duitser Joseph Ratzinger niet met algemene stemmen was gekozen, zoals velen dachten, maar dat de Argentijn het hem nog lastig maakte. Bij de voorlaatste stemming kreeg die zelfs meer dan eenderde van de stemmen.
Ratzinger werd na vier stemronden gekozen als opvolger van Johannes Paulus II. Dit duidde, dacht men algemeen, op een bijna unanieme voorkeur voor de Duitse kardinaal. Uit een artikel in het Italiaanse tijdschrift blijkt dat Ratzinger weliswaar vanaf de eerste stemronde de meeste stemmen achter zich kreeg, maar dat de voorkeur voor Bergoglio met de stemming steeg. Bij de derde ronde kreeg de Argentijn 40 kardinalen achter zich, één had de voorkeur voor de Colombiaan Castrillon en 72 mannen stemden op Ratzinger. Vermoedelijk gaf Bergoglio na deze stemming zijn kandidatuur op. Hij was denk ik bang dat zijn blok aan stemmen zou kunnen leiden tot een patstelling. Er is immers een tweederde meerderheid nodig om paus te worden.
De aartsbisschop van Buenos Aires woont in een eenvoudig appartement, geeft zelden interviews, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer en draagt zelden het kardinaalsrood. Bergoglio studeerde aanvankelijk voor technisch chemicus en koos pas daarna theologie. Vier dagen voor zijn 33-jarige verjaardag werd hij als jezuïet tot priester gewijd. Als de reconstructie van het Italiaanse blad klopt, is de uitslag van het volgende conclaaf – als dat niet te lang op zich laat wachten – niet zo moeilijk te voorspellen. Bergoglio zou dan niet alleen de eerste Zuid-Amerikaan, maar ook de eerste jezuïet zijn die paus wordt.

RTL Nieuws: LIVE Witte rook: nieuwe paus gekozen

Foto: Still Vatican TV

Geef een reactie

Laatste reacties (59)