31

Arib hamert opnieuw op taskforce tegen vrouwenonderdrukking

In Groot-Brittannië bood een taskforce in 1468 gevallen hulp aan slachtoffers van vrouwenonderdrukking

Khadija Arib pleit opnieuw voor een ‘taskforce’ tegen gedwongen huwelijken, huwelijkse gevangenschap en het achterlaten van vrouwen en kinderen in landen van herkomst.

Arib pleitte al eerder via Kamervragen voor een dergelijk interventieteam, maar dit voorstel werd afgewezen omdat er al voldoende voorzieningen zouden zijn.

Of de bestaande faciliteiten voldoen, is echter maar de vraag. Vandaag stond in de Volkskrant het verhaal van de Somalische Sarah. Zij werd op minderjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan haar oom en vervolgens misbruikt.  Ze vluchtte naar de Nederlandse ambassade in Ethiopië, maar werd niet geholpen omdat ze minderjarig zou zijn. Ze zou eerst toestemming moeten vragen aan haar moeder, terwijl zij haar juist heeft uitgehuwelijkt.

Via het internet heeft ze toch contact weten te leggen met Shirin Musa, voorzitter van Femmes For Freedom. Zij heeft Sarah uiteindelijk naar Nederland kunnen halen door haar digitaal hulp te bieden en het vliegticket te financieren.

In Groot-Brittannië bestaat de taskforce wél. De Force Marriage Unit heeft vorig jaar alleen al in 1468 gevallen hulp geboden aan slachtoffers in het buitenland.

Khadija Arib: Tijd voor taskforce tegen uithuwelijken vrouwen

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (31)