Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ariel Sharon overleden

  •  
11-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1224 keer bekeken
  •  
sharon.png
Israëlische oud-premier lag al acht jaar in coma
De Israëlische oud-premier, Ariel Sharon (85), is overleden. Sharon lag sinds 2006 in coma na een beroerte. Hij was opgenomen in het Sheba Medisch Centrum in de buurt van Tel Aviv en had zijn familie aan zijn zijde. Sharon was van 2001 tot 2006 premier. Hij overleed uiteindelijk aan zware nierproblemen na een recente operatie. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zegt in een reactie dat Israël met het verlies van Sharon een staatsman verliest. ‘Hij was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting vrede in de regio’, aldus de minister.
Directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Esther Voet, zegt in een eerste reactie:
Ik denk dat hij zonder hersenbloeding een grote rol had kunnen spelen in het vredesproces, omdat hij veel vertrouwen kreeg van rechts. Het proces had dan verder kunnen zijn.
De afgelopen dagen berichtten Israëlische media dat de dood nabij was. De necrologieën lagen bij de meeste media dan ook klaar. Een overzicht.
De Redactie.Be schrijft over zijn overlijden:
Met Sharon verliest het Midden-Oosten een van de meest kleurrijke, maar ook meest omstreden figuren. Met dezelfde sluwheid en onvoorspelbaarheid waarmee hij als generaal vijanden uitschakelde, deed hij dat later ook in de politiek.
NRC Handelsblad omschrijft Sharon als een ‘politieke hardliner’:
Sharon vocht als militair in drie oorlogen. In 1982 leidde hij als Defensieminister de invasie in Libanon, waar duizenden Palestijnen in vluchtelingenkampen werden gedood, wat hem zijn baan kostte. Zijn omstreden bezoek aan de Tempelberg tijdens de verkiezingscampagne in 2000 was het startschot voor de tweede Palestijnse opstand, die hij met harde hand neersloeg. In 2006 besloot hij de Israëlische militairen terug te trekken uit Gaza en de Joodse nederzettingen daar te ontruimen.
Israël neemt afscheid van eigenzinnige lastpak, tekent De Volkskrant op:
Ariel Sharon (1928-2014) was nu eenmaal iemand die zijn leven lang heeft gedaan wat anderen niet wilden of durfden […] Sharon was een vat vol tegenstrijdigheden. Als officier en als minister van Defensie kon hij buitengewoon bruut en wraakzuchtig optreden, maar in de contacten met zijn naaste omgeving was hij een en al gemoedelijkheid.
Sharon was een van de meest iconische en controversiële figuren in Israël. Hij gold als een havik en was tientallen jaren een van de felste pleitbezorgers van het Israëlische nederzettingenbeleid.
De Telegraaf schrijft:
Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006. Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties ook niet tijdens zijn premierschap. Toen hij de Palestijnse leider Yasser Arafat beu was, liet hij diens hoofdkwartier in de as leggen. Ook werd in zijn regeerperiode de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.
Op Twitter stromen de condoleances binnen. Zo tweet Geert Wilders:
Ariël Sharon overleden. Held en uitmuntend generaal en politicus. Heb hem vaak mogen ontmoeten. Gecondoleerd Israel en familie. #respect
De reacties zijn echter niet allemaal even positief over de persoon Sharon. Zo tweet Marco Dekkers :
Over de doden niets dan goeds? Oud-premier Ariël Sharon verantwoordelijk voor massamoord op Palestijnse burgers in 1982
en
Onderzoekscommissie van Israëlische regering vond Sharon persoonlijk verantwoordelijk voor massamoord op minstens 800 burgers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.