37

Arme jongens: GeenStijl mag niet linken naar Playboy-foto’s Britt

Rechter oordeelt: hyperlink is auteursrechtinbreuk

GeenStijl had nooit mogen linken naar de Playboy-foto’s van Britt Dekker, die vorig jaar zijn uitgelekt. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten. Volgens de rechter is er sprake van auteursrechtinbreuk. De website moet de links naar de naaktfoto’s verwijderen en een dwangsom van 50.000 euro per overtreding, met een maximum van een miljoen euro betalen. Bovenop die kosten komen ook nog de proceskosten van ruim 28.000 euro en mag uitgeverij Sanoma een schadevergoeding eisen.

Volgens de rechter had GeenStijl een commercieel belang bij het publiceren van de foto’s. De makers van de website weerspraken dat door te stellen dat de links nodig waren als bewijs dat de foto’s waren uitgelekt, maar de toonzetting van het artikel zou er op gewezen hebben dat de links vooral bedoeld waren als entertainment. Dat schrijft de website Tweakers.net.

Sanoma eiste verder dat GeenStijl zijn bronnen openbaar maakt, maar die eis heeft de rechter verworpen. GeenStijl is volgens de rechter te beschouwen als een ‘journalistiek medium’ en een ‘persorgaan’ en journalistieke bronnen zijn voor de persvrijheid van essentieel belang, aldus de rechtbank.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat hyperlinken door een Nederlandse rechtbank als auteursrechtinbreuk wordt aangemerkt.

De uitspraak van de rechter vind je hier.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)