99

Armoede onder ouderen wordt overschat

Slechts 2,6 procent ouderen arm, tegenover 6,5% van de gehele bevolking ... Onderzoekers: Krol (50+) gebruikt stereotypen om beeldvorming te beheersen

De gedachte dat ouderen veel vaker in armoede zouden leven dan de rest van de bevolking klopt niet. Volgens onderzoekers Harry van Dalen en Kène Henkens is 2,6% van de ouderen arm, tegenover het gemiddelde van 6,5% over de hele bevolking. Daarmee reageren ze onder andere op de wijze waarop Henk Krol (50+) de situatie voorstelt waarin ouderen zouden verkeren.

Ook veel burgers denken dat ouderen het zwaarder te verduren hebben dan jongeren. 32% gelooft dat ouderen armer zijn dan de jongere populatie, 28% denkt dat het ongeveer gelijk is. Volgens de onderzoekers is het scheve beeld hardnekkig omdat stereotypen de beeldvorming beheersen. Ouderen zouden kwetsbaar, eenzaam en arm zijn. En politici als Krol maken maar al te graag gebruik van dit beeld.

Henkens maakt zich vooral druk om jongeren en ouderen voor wie ontslag dreigt, mensen met een goed aanvullend pensioen hebben het beduidend beter.

Volkskrant: Nederlanders overschatten armoede onder ouderen

Geef een reactie

Laatste reacties (99)