Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Arts wil patiënt met ongezonde levensstijl kunnen weigeren'

  •  
09-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2288 keer bekeken
  •  
Overgewicht_300.jpeg
Een op de drie specialisten wil mensen een medische behandeling weigeren als zij door ongezond leven zorg nodig hebben
Uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten en tv-programma Brandpunt blijkt dat 40 procent van de artsen in ziekenhuizen medische behandeling zou willen weigeren aan mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden
Voor dit onderzoek zijn 1300 artsen, die werkzaam zijn in ziekenhuizen, ondervraagd. Maar liefst een op de drie artsen zou patiënten medische behandeling willen weigeren wanneer de leefstijl bijdraagt aan de aandoening van de patiënt.
Be zuinigingen Volgens medisch ethicus, Medard Hilhorst, is deze uitkomst niet verrassend. Hij zegt hierover in dagblad Trouw:
“Zeker in deze tijd van bezuinigingen op de zorg zullen sommige dokters die mogelijkheid er best bij willen hebben.”
Volgens Hilhorst hoeven we er echter niet bang voor te zijn dat artsen  massaal mensen behandelingen gaan weigeren. Hilhorst zegt hierover: ‘In een spoedsituatie zal een arts nooit een behandeling weigeren: een roker die een bypass nodig heeft, zal die zeker krijgen’. Verder stelt hij dat het erg lastig is om te bepalen in hoeverre een ziekte ‘eigen schuld’ is.
“Er zijn altijd erfelijke invloeden. En er is een sociale component: mensen met een lager inkomen leven vaak ongezonder.”
Een keuze om patiënt of niet te behandelen vanwege zijn leefstijl is daarom volgens de ethicus een politieke keuze.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.