Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen: Euthanasiemedicijnen moeten in basispakket

  •  
11-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
injectienaald_300.jpg
Het aantal gevallen van euthanasie stijgt, artsen en apothekers willen niet meer voor de kosten van de middelen opdraaien
Gezien een grote stijging in het aantal gevallen van hulp bij zelfdoding willen artsen dat de middelen die gebruikt worden om euthanasie te plegen, standaard in het basispakket komen. Daarvoor pleit artsenorganisatie KNMG schrijft Trouw.
In 2009 kwamen er 2636 gevallen van euthanasie voor. Volgens artsenorgansiatie KNMG zit er een stijgende lijn in de hulp bij zelfdoding. Tot nu toe is er voor de artsen nooit iets geregeld over de vergoeding van de medicijnen die worden toegediend bij de zelfdoding.
“Dus meestal betalen de arts of apotheker de middelen uit eigen zak. Je kunt de rekening natuurlijk niet bij de nabestaanden leggen”, zegt KNMG woordvoerder Lode Wigersma in Trouw.
Het Ministerie van Volksgezondheid moet de zaak ‘gewoon goed regelen’ vinden de artsen. Volgens Wigersma gaat het om ‘enkele tientjes’ als de euthanasiemedicijnen aan het basispakket worden toegevoegd. Naar verwachting zal het nieuwe kabinet juist gaan snijden in het standaard zorgpakket.
Pentothal en Pavulon zijn de meest gebruikte euthanasiemiddelen. Ze worden gemaakt door een Amerikaanse fabrikant, maar omdat die geen registratie aanvraagt voor eerstelijns gebuik, kunnen Nederlandse apothekers de medicijnen niet vergoed krijgen van de verzekering. Zo komt het voor dat zij zelf, de arts of de klant de rekening betaald.   De Amerikaanse fabrikant denkt er ook niet over om de medicijnen te laten registeren. Amerikanen zijn fel tegen euthanasie zijn, maar dubieus is wel dat Pavulon in Amerika wordt toegediend bij mensen die de doodstraf krijgen.
De beroepsvereniging voor apothekers ergert zich aan de starheid van de Amerikaanse fabrikant. Als zij de registratie van de middelen regelt zou het probleem voor veel landen waar euthanasie is toegestaan, opgelost zijn. Dat zegt Annemieke Horikx van de beroepsvereniging voor apothekers KNMP, in een interview met journalist Max Sipkes. Het is volgens haar een typisch voorbeeld van een probleem dat ‘tijdens een borrel’ de wereld uit geholpen kan worden. De SP heeft inmiddels laten weten de kwestie op te pakken. Kamerlid Henk van Gerven gaat kamervragen voorbereiden.
cc-foto: Ringai

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.