12

Asielbeleid voor Russische homo’s versoepeld

LHBT'ers hoeven voortaan niet meer aan te tonen dat politie in Rusland hen niet wil of kan helpen

Staatssecretaris Teeven heeft het asielbeleid voor Russische homo’s aangepast. Dat meldt Trouw. LHBT’ers uit Rusland die in Nederland asiel willen aanvragen hoeven voortaan niet eerst in eigen land bij de autoriteiten om bescherming te hebben gevraagd, om in aanmerking te komen voor asiel in Nederland.

Russische LHBT’ers, die in aanmerking willen komen voor asiel in Nederland, moesten tot nu toe kunnen aantonen dat de politie in Rusland niet in staat of niet bereid was om hen te helpen bij de problemen die zijn ontstaan door afkeuring van de seksuele geaardheid. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft nu laten weten deze voorwaarde te zullen schrappen. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit ambtsberichten over de Russische Federatie blijkt namelijk dat de politie geen aangiftes van betrokkenen opneemt of daar steeds minder toe bereid is. Zowel onder de bevolking als bij overheidsdiensten heerst in Rusland onder een groot deel een grote intolerantie tegenover homoseksuelen, aldus Teeven.

De betrokken asielzoeker moet overigens nog wel de seksuele geaardheid geloofwaardig kunnen maken om in aanmerking te komen voor asiel. Ook moet de asielzoeker aannemelijk maken dat hij of zij te vrezen heeft voor vervolging in het land van herkomst.

Lees ook op Joop:
‘Europa mag homoseksuele asielzoekers niet terug in kast duwen’

cc-foto: Roel Wijnants
Homo en asielzoeker? Snel weer in de kast

Trouw: Teeven past asielbeleid Russische homo’s aan

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (12)