30

Asielplan VVD blijkt proefballonetje

Mark Rutte: 'Kabinet neemt plan niet over' ... Staatssecretaris Asiel, ook VVD: 'Tenzij VVD een meerderheid in de Tweede Kamer weet te versieren'

Het kabinet gaat het nieuwe asielplan van de VVD niet uitvoeren. Dat zegt premier Rutte in de Tweede Kamer. Het regeerakkoord is leidend, niet het nieuwe VVD-plan, aldus Rutte. “Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen.”

Eerder zei de nieuwe staatssecretaris van Asiel, Klaas Dijkhoff (VVD) al dat hij vasthoudt aan het bestaande kabinetsbeleid. Nu schaart ook de premier zich achter Dijkhoff. De staatssecretaris stelt dat pas als de VVD een meerderheid in de Tweede Kamer weet te verzamelen voor de plannen, het kabinet er werk van zal maken.

De VVD wil de ‘poorten’ naar Europa sluiten. De grenzen moeten op slot. Geen enkele vluchteling van buiten Europa mag er meer in. Dat plan kon echter niet op steun rekenen van de andere partijen. Van PvdA tot CDA – iedereen lijkt er op tegen, al lijkt die laatste partij wel onderdelen van het plan te steunen. Maar het totaal sluiten van de buitengrenzen is volgens Buma onuitvoerbaar, want in strijd met allerlei verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De Volkskrant: Rutte: kabinet neemt asielplan VVD niet over

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (30)