15

Asielzoeker mag eindelijk wat doen

Vrijwilligerswerk moet voorkomen dat asielzoekers wegzakken in inactiviteit en depressie

Het strenge regime waaraan asielzoekers in Nederland worden onderworpen wordt iets verzacht. Asielzoekers mogen voortaan vrijwilligerswerk doen in de gemeenten waar ze worden opgevangen. Dat moet ze actief houden en voorkomen dat ze wegzakken in deprimerend niets doen, meldt de Volkskrant.

De Volkskrant citeert Jan-Kees Goet, sinds een jaar directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat ruim vijftienduizend mensen opvangt die een asielaanvraag hebben gedaan:

Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken. Daar worden ze alleen maar depressief van. Je moet ze zo actief mogelijk maken, zodat ze weer krachtig worden en de volgende stap kunnen maken. In Nederland, of als ze terug moeten, in hun eigen land.

Omdat het aantal asielzoekers de afgelopen jaren afnam, begon het COA in 2011 aan een grote reorganisatie: veertien centra werden gesloten, 40 procent van het personeel op het hoofdkantoor in Rijswijk verdween. Nu neemt het aantal asielzoekers uit met name Syrië, Eritrea en Somalië weer toe. Goet verwacht dit jaar een instroom van 17 duizend mensen. Het hoogste aantal sinds 2002. Om deze mensen op te vangen worden locaties heropend en ontslagen werknemers gevraagd terug te keren.
Volgens Goet is er bij plattelandsgemeenten in krimpregio’s enthousiasme over de komst van asielcentra, omdat ze werkgelegenheid brengen en omzet voor bijvoorbeeld de lokale supermarkt of snackbar.
Volkskrant: Asielzoeker mag voortaan als vrijwilliger aan de slag

Foto-cc: DIBP Images

Geef een reactie

Laatste reacties (15)