89

‘Asielzoekers in vrieskou op straat gezet’

AZC's blijven uitzetten ondanks beloftes minister Leers. UPDATE: Leers ontkent uitzettingen in winterse kou

Bij minstens drie asielzoekerscentra, Apeldoorn, Emmen en Geeuwenburg, zijn de afgelopen dagen asielzoekers op straat gezet. Het ging daarbij ook om zieke mensen en gezinnen met kinderen. Minister Leers had beloofd dat bij vrieskou de uitzet-praktijk zou worden gepauzeerd.

Twee weken gelden werd een gezin met baby op straat gezet. PvdA’er Hans Spekman diende daarom een motie in waarin wordt voorgesteld asielzoekers dezelfde behandeling te geven als daklozen, die worden namelijk bij vrieskou van straat gehaald. De motie werd verworpen.

Trouw schrijft:

Leers noemde ’formalisering van zo’n afspraak ongelofelijk lastig’. Hij zei het aan de beoordeling van de azc’s over te willen laten: „Neem van mij aan dat de mensen daar altijd in het belang van de asielzoekers handelen. Mocht dat fout gaan, dan ben ik degene die u mag aanspreken”, aldus de minister.

„Dat zal ik woensdag meteen doen”, zei Spekman na het verwerpen van de motie. „Dit is een schande. Ik ben het spuugzat: dit is een lapdance van Leers op schoot van Geert Wilders.”

De krant onthult dat er de afgelopen dagen toch asielzoekers op straat zijn gezet. Zoals een echtpaar uit Armenië: “Het is koud, mijn man heeft hoge koorts. We kennen niemand waar we eventueel terecht kunnen.”

Update 13.30
Leers ontkent dat de afgelopen dagen uitgeprocedeerde asielzoeker in de vrieskou op straat zijn gezet. De minister voor Immigratie en Asiel deed dit woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Berichtgeving in Trouw dat de afgelopen dagen inwoners van de asielzoekerscentra Geeuwenbrug en Emmen toch op straat werden gezet, klopt volgens hem niet. “Ik heb wel zes keer gevraagd of het waar is en zes keer kreeg ik het antwoord: het is niet waar, er is niemand op straat gezet.” Dat meldt Trouw.

Trouw: Zelfs bij vrieskou worden asielzoekers op straat gezet

Leers: Asielzoekers niet op straat gezet

Zie ook: ‘Asielzoekers nog steeds bij vorst op straat gezet’

Geef een reactie

Laatste reacties (89)