11

Asielzoekers kloppen minder aan bij rijke landen

Trend van de laatste jaren zet door

Steeds minder asielzoekers proberen westerse landen binnen te komen. Dat concludeert de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in haar rapport. IN 2010 dienden in totaal 358.840 mensen een asielaanvraag in bij 44 westerse landen. Dat aantal is 5 procent minder vergeleken met 2009 en bijna 50 procent minder vergelijken met tien jaar geleden.

De VN-vluchtelingenorganisatie wil de neergaande trend onderzoeken. Commissie voorzitter António Guterres:

De daling kan komen door gunstige factoren in het land van herkomst van de asielzoekers of aan het feit dat westerse landen strengere asieleisen zijn gaan hanteren.

De meeste asielzoekers kloppen nog altijd aan in Europa. Frankrijk, Duitsland en Zweden nemen het grootste gedeelde van deze toestroom voor hun rekening. Nederland kreeg 11 procent minder asielzoekers dan het jaar er voor. De helft van hen kwam uit Somalië.

De opname in Zuid-Europa nam sterk af door meer grenscontroles en aangescherpte maatregelen van Italië en Griekenland. De opname van asielzoekers daalde in Malta met 94 procent in 2010. In Italië halveerde het aantal nieuwe binnenkomers.

Guterres roept alle landen op behulpzaam te zijn voor vluchtelingen uit Ivoorkust en Libië. “Het zijn nog steeds de ontwikkelde landen die de meeste asielzoekers opnemen, maar ondanks dat houden landen als Liberia, Tunesië en Egypte hun grenzen open voor mensen in nood. Ik roep alle landen op hen te ondersteunen .”

AD: Minder asielzoekers in rijke landen

cc-foto: United Nations Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (11)