Laatste update 12:17
239

Asscher haalt hard uit naar Wilders: ‘Niemand staat boven de wet’

Lodewijk Asscher heeft in het eerste interview dat hij geeft – sinds zijn verkiezing als partijleider – hard uitgehaald naar Wilders. In het gesprek met het AD bespreekt hij de rechtszaak naar aanleiding van de ‘minder-minder’-uitspraken, Sylvans Simons, criminaliteit onder asielzoekers en het ‘fatsoenlijk, sociale alternatief voor Rutte en Wilders’.

In het interview heeft Asscher over Wilders zijn uitspraken en ondemocratische manier van handelen

Wilders valt de rechtstaat aan. Hij eist vrijheid voor zichzelf die hij een ander, zoals Sylvana Simons, misgunt. Hij strooit met Koranteksten, maar verloochent de Grondwet. Hij beschouwt mensen bij voorbaat als verdacht in plaats te kijken wat ze doen. Ik verwerp dat.

Wat Wilders doet is gevaarlijk, omdat hij iets aanvalt wat ons allemaal beschermt. Niemand staat boven de wet. De verworvenheden in dit land kunnen alleen maar bestaan als we die met z’n allen verdedigen. Het is extreem wat Wilders doet, het is verwerpelijk, het is in strijd met onze normen en waarden. En vergeet niet: hij geeft mensen een vals perspectief. Hij was na de vorige verkiezingen binnen een dag zijn belofte vergeten om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden. Het is een verwerpelijke en weerzinwekkende manier van omgaan met de toekomst van dit land.

De PvdA-leider heeft het over het ‘sociale alternatief’ op Rutte en Wilders en hoe dat eruit gaat zien.

Als je niet uitkijkt is de keuze bij de verkiezingen straks tussen de VVD – die op de arbeidsmarkt veel meer onzekerheid brengt – of Wilders. Ik denk dat er heel veel behoefte is aan fatsoen in de samenleving. Meer vaste contracten in plaats van nog meer flexibiliteit zoals de VVD wil. En normaal met elkaar omgaan in plaats van schreeuwen.

Asscher gaat tegelijkertijd mee in populistische retoriek over de deportatie van ‘criminele Marokkanen’ en schuift criminaliteit af op asielzoekers die zich niet aan ‘onze waarden en normen’ zouden houden. Ook al blijkt vaker uit cijfers dat etniciteit niet direct een aanleiding is voor crimineel gedrag maar dat andere factoren zoals leeftijd, geslacht en sociaal-economische omstandigheden een grotere rol spelen. Zo hebben bijvoorbeeld jonge alleenstaande mannen met een uitkering meer kans om met justitie in aanraking te komen.

Nederland heeft een criminaliteitsprobleem. Zolang daar Marokkaanse Nederlanders in oververtegenwoordigd zijn hebben we een specifiek probleem. Ik ken er zoveel die een geweldige bijdrage leveren, die verdienen het om als individuele Nederlander behandeld te worden. Ze moeten niet aangekeken worden op het wangedrag van anderen. Door de hele groep schuldig te verklaren doen we onrecht aan al die jongeren die hun best doen en er niet tussenkomen. Daarom ben ik extra fel op de Marokkaanse criminele asielzoekers die de boel in Ter Apel op stelten zetten. Zij verpesten het voor Nederlandse Marokkanen. Zij moeten zo snel mogelijk het land uit. Zij maken misbruik van het asielsysteem en de bereidheid van de meest gastvrije gemeente van Nederland

Lees het hele interview in het AD.

Geef een reactie

Laatste reacties (239)