Laatste update 10:32
170

Asscher: Links blok is nodig om rechts te verslaan

Lodewijk Asscher zet een tandje bij in de race om het leiderschap van de PvdA. In een interview met Nu.nl maakt hij zich niet alleen hard voor een links blok, maar opent hij ook de aanval op rivaal Diederik Samsom. Onder diens leiding zal de PvdA zwak blijven, aldus Asscher.

Maandag vond het eerste debat plaats tussen de twee PvdA’ers in hun strijd om het lijsttrekkerschap. Daarbij was het soms wat moeilijk te zien wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee partijprominenten die toch echt dezelfde koers lijken te willen varen. Ook deelden de twee zoveel complimentjes aan elkaar uit, dat het team achter Samsom de uitspraken van Asscher zelfs in een campagnefilmpje verwerkte. Maar de handschoenen kunnen nu uit, zo lijkt het.

Tegen Nu.nl zegt Asscher dat het er vooral om gaat straks te winnen van Rutte en Wilders. Om daar überhaupt de strijd mee aan te kunnen gaan, moet de PvdA er bij de verkiezingen goed voor staan. Daarvoor zullen er dingen moeten veranderen en dat lukt volgens Asscher niet met Samsom aan het roer. ‘Een ander soort leiderschap is nodig,’ aldus Asscher:

Als je van mening bent dat alles goed gaat met de PvdA moet je niks veranderen. Dan moet je Diederik door laten gaan.

We zijn niet in een positie dat we ons kunnen permitteren om af te wachten. Het gaat er om dat we straks rechts kunnen verslaan.

Ook neemt Asscher afstand van het vormen van een coalitie met de VVD. Die formatie komt wat hem betreft volledig op het conto van Diederik Samsom:

Ik heb op gegeven moment een tekst gezien. Maar ik zat daar niet aan tafel.

Ook reageert Asscher op de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat is volgens Asscher een gevolg van dat Clinton op sommige plekken de kiezer niet wist te mobiliseren, maar ook dat Trump een boodschap van hoop en verandering verkondigde. Goed, daar krijg je dan ‘wel gratis een hele hoop narigheid en rancune bij,’ zegt Asscher. ‘Maar de boodschap: “Make America great again” en “I’m going to bring back your jobs” is een positieve boodschap.’

In Nederland verkondigt de PVV van Geert Wilders een boodschap die te vergelijken is met die van Donald Trump. Daar moet naar geluisterd worden, vindt Asscher, die tegelijkertijd ook zegt vast te willen houden aan de eigen waarden en principes:

Politici moeten laten zien wat hun visie op de samenleving is, wat er anders moet en daar steun voor krijgen. Dat oogst veel meer waardering dan mensen de hele tijd naar de mond praten.

Asscher zegt ook dat door de winst van Trump, het niet meer zo zeker is dat Wilders straks niet het Torentje bewoont.

Als blijkt dat mensen niet gaan stemmen of je presenteert ze een heel erg verzwakt progressief blok, dan bestaat het risico dat Wilders wint.

Om dat te voorkomen is het volgens Asscher nodig om een links blok te vormen met de SP en GroenLinks. Daarmee zegt hij overigens niet dat een nieuwe coalitie met de VVD uitgesloten is:

Soms moet dat met compromissen. Dat hoort bij het leven, dat is thuis ook zo. Maar bespreek van tevoren wat je er uit wil halen en op basis van welke voorwaarden je wilt regeren.

Of Asscher wel aanblijft binnen de PvdA wanneer Samsom de interne verkiezingen wint, laat de vicepremier nog even in het midden:

Ik heb altijd gezegd dat ik me nuttig wil maken. Dat is dan aan Spekman en Samsom of ze daarvan gebruik willen maken.

cc-foto: Ministerie van SZW

Geef een reactie

Laatste reacties (170)